Yazarlar

Eşim Beni Dinlemiyor!

Karşı tarafın ilgisini ve dikkatini bize vermesi için bir güvenilir iletişim kanalı oluşturmamız gerekir.
10 Ocak 2020

Sevgili Camia okurları bundan böyle her sayıda bu köşede sizlerle birlikte olacağım. Aileye, çocuklara, aile içi ilişkilere dair sorularınıza cevap vermeye çalışacağım. Sizler de sorularınızı yöneltebilirsiniz.

Zaman zaman eşimin  beni dinlemediği hissine kapılıyorum. Aramızdaki iletişimi güçlendirmek için ne yapabiliriz?

Yapılan araştırmalara göre bir insan karşısındakini dinlemiyorsa niyetinden emin olmadığındandır. Örneğin karı-koca konuşuyorlar. Kadın bir şeyler söylüyor, erkek dinliyor ve kafasını sallıyor, tek tepkisi bu. Veya eşini dinlerken aşırı tepki vererek sağına, soluna bakıyor. Bunlara iletişimde savunma mekanizmaları diyoruz. Yani, dinleyen karşı tarafın niyetinden emin olmadığından savunma mekanizmalarını aktif hâle getiriyor, karşısındakini dinlemekten ziyade nedenini düşünmeye başlıyor. İlişki düzeyine göre ise savunma mekanizmaları artabilir veya azalabilir. 

Şu örneği hepimiz biliriz; ben anlatıyorum dinlemiyor ama başkası anlattığında hemen kabul ediyor. Neden? Çünkü o kişiye karşı savunma mekanizmalarını aktif hâle getirmemiştir. Buna rağmen iletişimimizi nasıl güçlendirebiliriz? Karşı tarafın ilgisini  ve dikkatini çekmek için güvenilir bir iletişim kanalı oluşturmamız gerekir. Beğenilen ve imkân dâhilinde tartışmaya sebep vermeyecek ortak konular seçebiliriz. Mesela; “Kış olmasına rağmen havanın güzelliğini ve ferahlığını sen de fark ettin mi?” Konunuza girmek için ortak bir duygu bulmalısınız. Böylece karşı tarafın savunma mekanizmasını hafifletebilirsiniz. Bu şekilde sohbet akışını sağlayıp arzuladığınız konuya daha rahat geçebilirsiniz. Karşı tarafın ihtiyaçlarını gözeterek konuşmanıza devam edebilirsiniz.

Pratik Tavsiyeler:

• Özellikle günün belli vakitlerinde insanların dikkat ve konsantre olma güçlerinin düşük olduğunu, yorgunluklarını veya farklı duygusal durumlarını dikkate alabilirsiniz.

• Sofra başında ciddi müzakere konularını görüşmemeye gayret gösterin.

• Yatmadan önce tartışmaya veya farklı fikirlere yol açabilecek konuları görüşmemeye gayret gösterin.

• Sizin için önemli olan konuları görüşmek için uygun bir mekân ve zaman ayarlaması yapın.

• Sorularınızı açık şekilde sorun. Niçin ve neden soruları yerine eşinizin hislerini ve duygularını anlayabileceğiniz “ne” ve “nasıl” sorularını yöneltin.

Pin It on Pinterest

Paylaş