Toplum

Almanya’da Hangi Sosyal Yardımlardan Kimler Faydalanabiliyor?

Almanya’da 2019 verilerine göre 4 milyon kişi Sosyal yardım (Alm: Sozialhilfe, Hartz IV) alıyor. Peki, sosyal yardım nedir ve kimler bu haktan faydalanabiliyor?
Alihan Alıcı
10 Ocak 2020
Almanya'da sosyal yardımnlar neler? @Shutterstock

Almanya’da sosyal yardımlar neler ve kimler faydalanabiliyor? Camia Haber olarak bu soruların cevabını derledik.

Almanya’da “sosyal yardım” olarak adlandırılan ve halk arasında “Hartz IV” olarak da bilinen yardım, kişilere verilen bir maddi destek. Bu destek, kişinin kendisinin veya yakınlarının yardımı ile geçimini sağlayamaması durumunda verilir. Ancak çalışabilir durumda olanlar ve yakınları sosyal yardım talebinde bulunamazlar. Bu kişiler, SGB II’ye göre, temel güvence (Alm: Grundsicherung) kapsamındaki hizmetlerden faydalanabilirler.

Sosyal yardımın görevi, yardımdan faydalananlara, “insan onuruna layık” bir yaşam sürme olanağı sağlamaktır. Elde edilen gelirin yetmemesi durumunda ise, sosyal yardım kapsamında ailenin geçim düzeyine göre maddi yardım yapılır. Engellilik durumu, bakım ihtiyacı veyahut özel zorluk durumlarından oluşan diğer yükler de sosyal yardım sayesinde dengelenmeye çalışılır. Bunun için gerekli yardım malzemeleri ihtiyaç sahiplerine iletilirken, asıl güdülen amaç ise bu kişilerin mümkün mertebe önlerinde bir engel olmadan toplumsal yaşama katılabilmeleridir.

Almanya’da sosyal yardımların bir diğer amacı ise, insanların sosyal yardım olmadan da yaşayabilmelerini sağlamaktır. Bu doğrultuda yardımdan faydalananlara, güçleri yettiğince çalışmaları ifade edilir.

Almanya’da Sosyal Yardımlar İle İlgili Genel Kurallar

Verilen hizmetler kişinin ihtiyacına göre verilirken, kişinin günlük yaşamı, talepleri ve de kabiliyetleri göz önünde bulundurulur. 

Sosyal yardım öncelikli bir yardım olmamakla birlikte, tüm olanaklar tükendikten sonra ve de kişinin mal varlığı ve geliri yetmeyecek durumda olduğunda sağlanır.

Sosyal yardım için başvuru zorunlu değildir. Yetkililer, kişinin yardım için gerekli koşulları sağladığını öğrenir öğrenmez yardım başlar. 

4 Kişilik Aileye Bin 955 Avroya Kadar Yardım

Maddi destek kapsamı 6 ihtiyaç sınıfı ile belirlenmiş. Yalnız başına kalanlar veya yalnız başına çocuk yetiştirenlere 424 avro maddi destek verilirken, reşit ve evli olanlara kişi başı 382 avro verilmekte. Reşit olan ve ailesi ile kalmakta olanlara, 25. yaşlarını doldurana kadar 339 avro verilmekte. 14. yaşından 18. yaşını doldurana kadar, her bir genç için 322 avro verilirken, 7. yaşından 14. yaşını dolduran her bir çocuk için 302 avro maddi destek verilmekte. 6. yaşını doldurana kadar, her bir çocuk için 245 avro verilmekte.

Bu tabloya bakıldığı zaman, iki çocuklu (4 ve 12 yaş) bir aileye 1.311 avro maddi destek verilmekte. Buna ek olarak ev masrafı olarak (kira parası, su, sıcak su ve ısınma parası) ayrıca 644 avro verilmekte. Yani, bu örnek olarak verdiğimiz aile için toplamda 1.955 avro sosyal yardım parası verilmekte.

Yardım Kapsamı

Daha çok maddi yardım olarak sağlanıyor. 

Aylık olarak ödenen yardımın belirlenmesinde, evde yalnız yaşayıp yaşamadığına, medeni hâline göre ve çocukluk veya reşitlik durumuna bakılıyor.

Yardım ısınma giderleri, su ve elektrik giderleri, kira giderleri ve de özel sağlık sigortalarını da kapsar.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş