Dünya

Yedi Milyon Mülteci Çocuk Dondurucu Soğuklarda Yaşıyor

Savaş, çatışma ve baskı gibi nedenlerle ülkelerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 7 milyon mülteci çocuk, hayatlarını dondurucu soğuklar altında sürdürüyor.
07 Şubat 2020

Kış soğuklarının şiddetini iyice artırdığı şu günlerde dünyada 7 milyon mülteci çocuk hayatlarını dondurucu soğuklar altında geçirme mücadelesi içinde sürdürüyor. Çocukları koruma vakfı Save the Children tarafından hazırlanan bir raporda, dünyanın farklı ülkelerinden savaş, çatışma ve baskı gibi sebeplerden dolayı ülkesini terk etmek zorunda kalan 7 milyon mülteci çocuğun çetin kış şartları altında yaşadığına dikkat çekildi.

SOĞUKLAR SIFIRIN ALTINDA

Hazırlanan rapora göre, 12 farklı ülkedeki kamplarda yaşayan çocuklar sıfır derecenin altına düşen soğuklardan oldukça olumsuz bir şekilde etkileniyor. Dondurucu soğuklara maruz kalan çocukların yaşadıkları çadırlar da soğuklara karşı koruyucu değil. Çadırların bir kısmının sadece birkaç milimetre kalınlıktaki plastiklerden oluşması, durumun vehametini ortaya koyuyor.

Daha çok Asya ve Ortadoğu’daki yaşanan çatışmalardan dolayı yerlerinden olan mülteci çocuklar, en fazla Türkiye, Ürdün, Lübnan, Almanya ve İsveç gibi ülkelerde yaşıyor.  Bosna Hersek’te yaşamak zorunda kalan yaklaşık 36 bin mülteci de kışın bastırması ile birlikte sıkıntılar yaşamaya başladı. Sıfır derecenin altında çadırlarda, konteynır ve prefabrik evlerde yaşayan mülteciler, dondurucu soğukların etkisine maruz kalıyor.

AÇLIKLA MÜCADELE

Ürdün, Lübnan, Suriye ve bazı Avrupa ülkelerinde çadırlarda yaşayan mülteci çocuklar, açlık, barınma ve giyinme gibi temel haklardan da mahrum olarak yaşıyorlar. Çeşitli ülkelerde çadırlarda yaşamakta olan 2,6 milyondan fazla Suriyeli mülteci çocuk ise dondurucu soğuklarda yaşam mücadelesi verirken, temel ihtiyaçların giderilmesi noktasında da sıkıntılar yaşıyor. Dünya üzerinde zorla yerinden edilmiş 70 milyon mültecinin neredeyse yarısını çocuklar oluşturuyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş