Hayat

Üç Ayların Önemi ve Regaip Kandili

Bu aylar, dua ve yakarışların Allah’a arz edilmesi, tövbe ve nedamet gözyaşlarıyla günahların yıkanması, buna mukabil yapılacak ibadet ve taatlere verilecek sevapların kat kat ödenmesi yönü ile kaçırılmayacak bir fırsattır.
21 Şubat 2020

Üç aylar, yılın rahmet mevsimi olan mübarek aylardır. Allah, bütün Müslümanlara hayırlı ve mübarek eylesin. İbadet hayatımız, bu aylarda imanımızdan da kaynaklanan bir heyecanla daha bir bereketli ve canlı hâle gelmelidir.

Recep, şaban ve ramazan aylarına, üç aylar denilmektedir. Bu üç ay içinde özel geceler de vardır. Recep ayında regaip ve miraç; şaban ayında berat; ramazan ayında ise Kadir Gecesi bizi manevi ziyafet sofralarında buluştururlar. Bu mübarek geceler, üç ayların manevi atmosferinin bereketli ve hikmetli yıldızları gibidir. Müslümanlar tarafından bu gecelere kandil geceleri denmesinin sebebi de budur. Osmanlılardan itibaren bu gecelerde minarelerde kandiller yakılmaya başlanmış; işte o zamandan bu zamana, bu gecelere kandil geceleri denilmeye başlanmıştır. Bu gecelere özel bir ehemmiyet verilir ve görkemli törenlerle kutlanırdı.

Bu aylar, dua ve yakarışların Allah’a arz edilmesi, tövbe ve nedamet gözyaşlarıyla günahların yıkanması, buna mukabil yapılacak ibadet ve taatlere verilecek sevapların kat kat ödenmesi yönü ile kaçırılmayacak bir fırsattır. Bundan dolayıdır ki, bu aylarda nefisler hesaba çekilmeli, en değerli sermayemiz olan ömrümüzü nerede ve nasıl değerlendirdiğimiz gözden geçirilmeli, amel defterimize neler yazdırdığımız, mahşer günü kurulacak büyük mahkemenin tek hâkimi olan yüce Allah’ın hakkımızda nasıl bir hüküm vereceği iyi düşünülmeli ve gereken tedbirler alınmalıdır.

Bu aylar, dua ve tövbelerin kabul edileceğine olan umudumuzu daha da artıran aylardır. Her insan hatalı ve kusurlu olabilir. Tövbe etmek, pişman olmak ise insanı yeniden hayırlılar arasına dâhil eder. Şu âyet-i kerîme ve hadîs-i şerifte olduğu gibi: “Ey iman edenler! Samimi bir tövbe ile Allah’a dönün. Umulur ki Rabbiniz sizin kötülüklerinizi örter. Peygamberi ve onunla birlikte iman edenleri utandırmayacağı günde Allah sizi, içlerinden ırmaklar akan cennetlere sokar. Onların önlerinden ve sağlarından (amellerinin) nurları aydınlatıp gider de, ‘Ey Rabbimiz! Nurumuzu bizim için tamamla, bizi bağışla; çünkü sen her şeye kadirsin.’ derler.” (Tahrîm suresi, 66:8) Hadiste de, “İnsanların hepsi hata edici ve günah işleyicidir. Hata edenlerin en hayırlısı ise, hatasını bilip tövbe edenlerdir.” (İbn Mâce, Züht, 30) buyurulmaktadır.

Ramazan ayına bir hazırlık olması hasebiyle, recep ve şaban aylarını daha verimli değerlendirmeliyiz. Çünkü ramazan ayı, bizim için manevi hasat vaktidir. Allah bazı ay, hafta ve günlere böyle özel bir değer ve kıymet vermiş ve bu günlerde yapılan amelleri diğer zamanlara göre daha bereketli kılmıştır. Bunlar, bayram gün ve geceleri, cuma geceleri, üç aylar diye adlandırdığımız recep, şaban ve ramazan ayı ve kandil geceleridir. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi, üç aylar mevsimi aynı zamanda kandiller mevsimidir.

Peygamberimiz üç aylar girince şöyle dua ederdi: “Allâhümme bârik lenâ fî recebe ve şa’bân ve belliğnâ ramazân. (Allah’ım! Recep ve şaban ayını bize mübarek kıl ve bizi ramazana kavuştur.)” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, IV, 180)

Muhasebe vakti

Üç aylar ve bu aylardaki gelecek kandiller bir iç muhasebe zamanı olarak değerlendirilebilecek müstesna zaman dilimleridir.

İnsan daima kendini sorgulamalıdır. Allah ile aram nasıl? Onun istediği bir kul olabildim mi? Beni ondan uzaklaştıran kötü alışkanlıklarım var mı? Her an ölüm gelecek hassasiyeti ile ne kadar hazırlıklıyım? Ahiretimi mamur edecek bir hazırlığım var mı? gibi sorulara kendini muhatap kılmalıdır. Kısaca, Ömer (r.a.)’ın “Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekiniz.” buyurduğu gibi, kendimizi muhasebeye çekmeliyiz.

Recep ayının ilk cuma gecesine Regaip Kandili denir. Her cuma gecesi kıymetlidir. İki kıymetli gece bir araya geldiğinden bu gecenin kıymeti daha da artar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Umulur ki, bu gece yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir.

Unutmayalım ki recep tohum ekme, şaban sulama, ramazan ise hasat ayıdır. Yıl, ağaç gibidir. Recep; ağacın yaprakları, şaban; meyvelerin olgunlaşması, ramazan ise olgunlaşmış meyvelerin toplanmasıdır. Allah, bizi rahmetinden mahrum eylemesin. Bu mübarek ayları ve içerisinde bulunan kandillerimizi cümlemiz hakkında hayırlara, iyiliklere, güzelliklere vesile kılsın. Feyzinden, bereketinden cümlemizi hissedar eylesin.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş