Toplum

Açık Alanlarda Sigara Yasağı Tartışması

Uzmanlar Aşağı-Saksonya Eyaleti için açık alanda sigara yasağının getirilmesini talep etti. Bazı siyasilerden destek gelse de, eyalet sağlık bakanlığı bu talebi geri çevirdi.
Alihan Alıcı
06 Mart 2020

Almanya’da Bavyera, Kuzey-Ren-Vestfalya ve Saarland eyaletlerinde hâlihazırda gastronomi alanındaki işletmelerde sigara içmek yasak. Ayrıca ülke genelinde kamusal alanda ve toplu ulaşımda sigara yasağı var. Son günlerde ise Schleswig-Holstein Eyaletinden sonra Aşağı-Saksonya Eyaletinde de “açık alanda sigara yasaklansın” şeklinde tartışmalar yürütülüyor.

Aşağı-Saksonya (Niedersachsen) eyaletinde, uzmanlar açık alanda sigara yasağının getirilmesini talep ediyor. Eyalet Sağlık Bakanı Carola Reinmann (SPD) böyle bir uygulamayı hayata geçirmenin an itibariyle çok zor olduğunu ancak kapı önlerinde ve otobüs durakları gibi belli yerlerde bu yasağın mantıklı olabileceğini ifade etti. Reinmann, açık alanda sigara yasağından ziyade çocukların da birçok kez içinde bulunarak ebeveynleriyle yolculuk ettiği arabalar için bir yasağın getirilmesi gerektiğini vurguladı. Bakan, aşağı-saksonya eyaletinin eyaletler meclisinde bu konuyu gündeme taşıdığını belirtirken, Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn’ın (CDU) bu yasağı acilen hayata geçirmesi gerektiğinin altını çizdi.

“HERKESİN TEMİZ HAVA SOLUMAYA HAKKI VAR”

Hristiyan Demokrat Birliği (CDU), Yeşiller (Die Grüne), AfD (Almanya için Alternatif Parti) ve Hür Demokrat Parti (FDP) açık alanda sigara yasağı talebini reddediyor. CDU Partisi diğer partiler gibi, genel anlamda bu yasağı reddetse de, çocuk ve gençlerin pasif sigara içiciliğinden ve yere atılan sigara izmaritlerinden korumak amacıyla uygulanacak bir yasağın kesinlikle yerinde bir karar olduğunu ifade ediyor. Yasakla ilgili tartışmalar sürerken konuyla ilişkin açıklamalarda bulunan Aşağı-Saksonya Tabipler Odası Başkanı ve aynı zamanda akciğer uzmanı Martina Wenker, “Herkesin temiz hava solumaya hakkı var-” şeklinde tepki gösterdi.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş