Almanya Vasıflı İşçi Alacak!
Almanya, 1 Mart 2020 tarihinden itibaren “Nitelikli İş Gücü Göç Yasası” şeklinde tanımladığı bir yasayla, AB dışından gelecek olan işçilere kapılarını açıyor.
- ALMANYATOPLUM
- 6 Mart 2020
AB ülkeleri dışından istisnaî olarak işçi kabul eden Almanya 1 Mart tarihinden itibaren işçi alımına başlayacak. Ancak, yeni uygulamayla her isteyen işçi olarak Almanya’ya gelemeyecek. Bunun için Almanya’nın kabul ettiği bir “nitelikli” bir diplomaya sahip olmak gerekiyor.
1 Mart’ta yürürlüğe girecek olan Nitelikli İş Gücü Göç Yasası’yla birlikte AB ülkeleri dışından da işçiler Almanya’da çalışabilecekler.
İLK ETAPTA DİL ŞARTI YOK
Almanya ülkeye gelecek olan göçmenlerin çok büyük bir bölümüne dil şartı koyarken, yeni yasayla nitelikli olarak Almanya’ya çalışmaya gelecek olan işçilere bazı alanlarda bu şartı ilk etapta getirmiyor.
Yeni yasayla, önce altı aylık iş bulma vizesi verilecek ve bunun için de bazı dallarda Almanca bilme şartı olmayacak. Öte yandan nitelikli işçiler için yaş sınırı ve sektör kısıtlaması da bulunmuyor. Yasayla, AB ülkeleri dışından üniversite mezunlarıyla birlikte, mesleki eğitim ve/ya da tecrübesi olanlara Almanya iş piyasası açılıyor. Ancak ilgili üniversite ya da meslek diplomalarının Almanya tarafından kabul edilmiş olması gerekiyor. Almanya’ya ilk geliş için altı ay süreyle iş arama vizesiyle aynı zamanda haftada 10 saate kadar çalışma hakkı da veriliyor.
DENLİK NASIL ALINACAK?
Denklik alabilmek için adayların diplomalarını ve mesleki yeterliliklerini gösteren belgelerini sorumlu kurumlar aracılığıyla Almanya’ya iletmesi gerekiyor. Yetkililer ise başka ülkelerde edinilen eğitimin ve mesleki deneyimlerin Almanya iş piyasasında karşılığı olup olmadığını inceleyip, denklik kararını veriyor.
Bilişim teknolojileri alanında çalışanlar, diplomaları olmadığı hâlde sadece iş tecrübesine sahipse, diğer alanlara göre daha kolay vize alabilecek. Bu alanda, diğer sektörlerde 7 yıl olarak istenen tecrübe şartı üç yıla indiriliyor.
TÜRKİYE’DEKİLERE ÖNERİLER
Gerek Türkiye’de gerekse Türkiye dışında diploma ya da iş tecrübesi elde edenlerin bunların denkliklerini onaylatmaları gerekiyor. Bunun için https://www.anerkennung-in-deutschland.de/tools/berater/tr/ sitesinden bilgi alınabiliyor ve işlemler yaptırılabiliyor. Hangi iş kolları ve mesleklerde iş ve çalışma imkânı olduğuna dair ise https://tuerkei.diplo.de/tr-tr/service/-/2285736 ile https://www.make-it-in-germany.com/de/ sitelerinden bilgi almak mümkün.
AB İŞ GÜCÜ AÇIĞINI KAPATAMIYOR
Almanya’da işverenler ihtiyaç duydukları nitelikli işçileri bulmakta zorluk çekiyor. Nitelikli işçilerin AB ülkelerinden temin edilmesi de mümkün görünmüyor. Bunun için AB ülkeleri dışına açılmak isteyen Almanya’daki şirketler işçi bulamamaktan yakınıyor. ‘Nitelikli İş Gücü Göç Yasası’ ile bu açığın kapatılması umuluyor.
İNGİLTERE DE ARTIK NİTELİKSİZ İŞÇİ KABUL ETMEYECEK
Avrupa Birliği’ nden ayrılan İngiltere de artık niteliksiz işçi kabul etmeyecek. Gelecek yılın başında yürürlüğe girecek yasa ile ülkeye çalışmak için gelen herkese puan verilecek. Verilecek olan puanlar yüzde 70’den az ise ikamet ve çalışma müsaadesi verilmeyecek. Kuzey İrlanda ise, bazı iş alanlarında puan sisteminde istisna olmasını istiyor.