Gündem

Avrupa’dan Türkiye’ye Cenazeler Refakatçi Olmadan Gönderilecek

Avrupa’da hizmet sunan cenaze fonlarından yapılan açıklamaya göre Türkiye kökenlilerin cenazeleri Türkiye’ye gönderilmeye devam edecek, fakat refakatçiler cenazeye eşlik edemeyecekler.
18 Mart 2020

Türkiye Ulaştırma Bakanlığı koronavirüs (Covid-19) salgınını önlemek amacıyla 13 Mart Cuma günü akşamı yaptığı açıklamada, Avrupa’daki 9 ülkeden uçuşların durdurulması kararını aldı. Uçuşların durdurulmasıyla birlikte Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenlilerin cenaze hizmetlerinin de bu durumdan etkileneceği bildirildi. Cenaze Yardımlaşma Derneklerinden peşpeşe yapılan açıklamalarda da Türkiye kökenlilerin cenazelerinin Türkiye’ye gönderilmeye devam edeceği bildirildi, cenaze yakınları ise cenazeye eşlik edemeyip, defin törenlerine katılamayacakları konusunda uyarıldı. Türkiye’nin uyguladığı uçuş yasağı döneminde vefat eden Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenlilerin cenazeleri haftanın belirli günlerinde yapılacak olan Türk Hava Yolları (THY) kargo seferleri ile Türkiye’ye taşınacak. Konuyla ilgili açıklama yapan İslam Toplumu Millî Görüş’e (IGMG) bağlı UKBA Cenaze Yardımlaşma Derneği ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı DİTİB Cenaze Nakli Yardımlaşma Fonu, cenazenin, nakil araçları tarafından uçaktan alınacağını açıkladı. Daha sonra cenaze defin işleminin gerçekleştiği mezarlığa taşınacak. UKBA Başkanı Mustafa Uyanık, yaptığı açıklamada “Cenazeler Türkiye’de belirlenen refakatçi tarafından Türkiye’de havalimanından karşılanarak teslim adresine tarafımızca ulaştırılacaktır. Refakatçi bulunamadığı takdirde Türkiye’deki nakil şirketine verilecek refakatçi vekâleti ile cenazeler adresine teslim edilecektir.” ifadelerinde bulundu.

“CENAZE İŞLEMLERİNDE AKSAKLIKLAR VE DEĞİŞIKLIKLER OLABILIR”

UKBA Başkanı Mustafa Uyanık, hâlihazırdaki olağanüstü şartlardan dolayı kısmî gecikmeler olabileceğini de ifade etti. Uyanık konuyla ilgili gelişmeleri peyderpey açıklamaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi. Belçika Diyanet Vakfı ise Avrupa’dan kargo uçuşlarının salı, perşembe ve cumartesi günü gerçekleştirileceğini duyurdu. Vakıf tarafından yapılan açıklamada Türkiye’ye uçuş yasağı süresince, alternatif bir çözüm olarak Belçika’da yaşayan vatandaşların cenazelerini burada Müslümanlar için ayrılmış bölümlere defnedebileceği belirtildi. Hollanda Diyanet Vakfı, 17 Mart Salı akşamına kadar cenazelerin refakatçilerle birlikte gidebileceğini; bu tarihten sonra ise yakınların cenazeye eşlik edemeyeceğini duyurdu. Türkiye Ulaştırma Bakanlığı, koronavirüs salgını nedeniyle Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, İspanya, Fransa, Norveç, Hollanda, İsveç ülkelerinden yapılan uçuşların 14 Mart sabah 08:00’den itibaren 17 Nisan’a kadar iptal edildiğini açıklamıştı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş