Hasene 3. Partner Kuruluşlar Toplantısı’nı İstanbul’da Gerçekleştirdi

Hasene International derneği ortak çalışmalardaki verimi ve uyumu artırmak maksadıyla, 3-7 Mart tarihleri arasında İstanbul’da Afrika ve Asya kıtalarındaki partner kuruluş yetkilileri ile bir araya geldi.

Murat Kubat

“İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır.” nebevi öğüdü perspektifinde çalışmalarını şekillendiren uluslararası insani yardım derneği Hasene, kurulduğu 2010 yılından bu yana 100’den farklı ülkede farklı proje ve kampanyalarıyla her yıl milyonlarca ihtiyaç sahibine ulaşıyor.

Birçok ülkede çalışmalarını partner kurumlarla birlikte yürüten Hasene, ortak çalışmalardaki verimi ve uyumu artırmak maksadıyla, 03-07 Mart 2020 tarihleri arasında İstanbul’da Afrika ve Asya kıtalarındaki partner kuruluş yetkilileri ile bir araya geldi. Toplantıya 55 ülkeden, 65 kurum ve 80 temsilci katıldı. Karşılıklı fikir alışverişinin yapıldığı toplantı iki gün sürdü. Toplantının kapanış programında İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Başkanı Kemal Ergün, IGMG Merkez Yürütme Kurulu Üyeleri ve IGMG Bölge Başkanları da hazır bulundu.

İlk gün katılımcılara seslenen Hasene Türkiye Başkanı Abdullah Erbay Türkiye’de yapılan çalışmalara değindi ve “Anavatanımızın kıyısındaki savaşlarla birlikte ülkemizde de çeşitli şekillerde çalışmalar yaptık. Son iki yıldır da yerel bir dernek olarak anavatanımızda çeşitli sosyal sorumluluk projeleri, insani yardım faaliyetleri, acil yardımlar, eğitim projeleri yürütülmekte ve yetim desteği sağlanmaktadır.” diye konuştu. İlk gün konuşan ve konuşmasında karşılıklı güvene vurgu yapan Hasene International Başkanı Mesud Gülbahar şunları ifade etti: “Dil ve kültürlerimiz farklı olsa da, konuştuğumuz ortak dil, yapmış olduğumuz çalışmalarla Allah’ın rızasını kazanmak, insana hizmet etmek, insanın mutluluğunu ve kalkınmasını sağlamaktır. Geçmiş çalışmalarımızdan gelecek çalışmalarımıza verimi ve başarıyı nasıl artırabiliriz sorusunu sormak ve buna cevaplar bulmak dur u m u n d a y ı z . Bugün burada Hasene’nin Partner Kurumlarla yapmış olduğu 3. buluşmayı gerçekleştiriyoruz. 2018 yılında Latin Amerika ülkeleri partner kurumlarıyla bir araya geldik. Aynı yılın son aylarında sizlerle, Afrika ve Asya ülkelerinden partner kuruluş yetkilerimizle ilk buluşmamızı gerçekleştirdik. Bizler sizlerle bu çalışmayı, insanı sevdiğimiz ve insana saygı gösterdiğimiz için yapıyoruz. Bu çalışmaları insani ve İslami görevimiz olarak kabul ediyoruz. Paylaşmanın bereketine inandığımız için bu çalışmaları sürdürüyoruz.”

Programda İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Başkanı Kemal Ergün de hazır bulundu.

“GÜZEL BIR YÜRÜYÜŞ HÂLINDEYIZ.”

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Başkanı Kemal Ergün kapanış programında söz aldı ve yapılan çalışmaları “yolcu” olmaya, “bir güzel yürüyüş” hâlinde olmaya benzetti. Ergün şunları dile getirdi: “Bizler, dünyanın herhangi bir yerinde bir yardım çığlığı duyduğumuzda yola koyuluruz. Bizler, kilometrelerce ötede bir çocuğun mahzun olduğunu, karlar üzerinde yalınayak dolaştığını ya da üşüdüğünü öğrendiğimiz an yola çıkarız. Aynı anda başka bir yerde bir yaşlının feryadını, bir evsizin iç çekişini, bir babanın haykırışını duyar duymaz yola revan oluruz. Bazen bir dula kurban eti vermek için, bazen bir yetime aile kazandırmak için, bazen susuz bir köye su kuyusu açmak için; ama her zaman daha fazla dayanışma, daha fazla tebessüm ve daha fazla insan hayatına dokunmak için biz hep yola çıkarız. Tam da bu nedenle ‘uzak’ kelimesi bize yabancı, ‘bilinmeyen coğrafya’ ibaresi ise bizim için anlamsızdır. Biz, bu dünyanın her yerinde mazlumun ve ihtiyaç sahibinin elini tutmak adına programlanmış yolcularıyız. Biz, sadece mazlum ve mağdurlarla el ele yürümek için değil, aynı zamanda Batı Avrupa’da Müslümanların inanç ve ibadet özgürlüğünün bir teminatı olarak da yolda olan bir teşkilatız. Bizim serencamımıza baktığınızda, Almanya’da, Fransa’da, Avusturya’da, Belçika’da, Hollanda’da, İngiltere’de, tek tek saymakla bitmeyecek birçok ülkede kurduğumuz camileri, o camilerde beşikten mezara kadar tüm insanlara sunduğumuz hizmetleri, o barış ve selamet iklimini görürsünüz. Müslüman cemaatin dinî eğitiminden, çocukların okul eğitiminin desteklenmesine, kadınların toplumsal katılımının desteklenmesinden, yaşlıların bakımına, sokaklarda ırkçı saldırıların önlenmesinden yayınlarımızla entelektüel birikimin oluşturulmasına kadar; İslam Toplumu Millî Görüş teşkilatları, ‘bir güzel yürüyüş’ün içerisinde bulunmaktadır.”