Yazarlar

Bak, kardeş geliyor!

Bak, kardeş geliyor! Dört yaşında bir oğlumuz var. Yakında bir kardeşi olacak. Oğlumuza kardeşi olacağını henüz söylemedik. Kardeş ister misin gibi sorularla düşüncelerini öğrenmeye çalıştık. Bu konuda tavsiyeleriniz nelerdir? Birçok aileyi ilgilendiren önemli sorulardan biri de bu sayıda ele alacağımız aileye yeni bir bireyin, kardeşin katılması hususu. Çocuk haberi oldukça heyecan vericidir. Anne ve baba […]
20 Mart 2020

Bak, kardeş geliyor! Dört yaşında bir oğlumuz var. Yakında bir kardeşi olacak. Oğlumuza kardeşi olacağını henüz söylemedik. Kardeş ister misin gibi sorularla düşüncelerini öğrenmeye çalıştık. Bu konuda tavsiyeleriniz nelerdir?

Birçok aileyi ilgilendiren önemli sorulardan biri de bu sayıda ele alacağımız aileye yeni bir bireyin, kardeşin katılması hususu. Çocuk haberi oldukça heyecan vericidir. Anne ve baba hamilelik haberini aldıktan sonra bunu çocuğu ile paylaşmayı arzular. Bu durumda özellikle çocuğun yaşı göz önünde bulundurarak biraz sabırlı davranmakta fayda vardır. Hamilelik süreci uzun bir süredir. Bu 9 aylık dönem çocuğunun tasavvur edebileceği bir süreç değildir. Üstüne hamilelikte çıkabilecek ilk aylardaki riskleri göz önünde bulundurarak öncelikle bu ilk dönemlerde çocuğa bir açıklama yapmayı tercih etmemelisiniz. Böylece ortaya çıkabilecek olumsuz bir durumu açıklama zorunluğu da ortadan kalkmış olur. Aksi takdirde çocuğunuzda olumsuz duygular oluşabilir. Özellikle sizin durumunuzda daha da hassas olmakta fayda vardır.

Bu zamana kadar biriciğinizle yaşadığınız ortam değişecek ve çocuğunuz bu zamana kadar beslendiği tüm ilgi ve alakayı kardeşiyle paylaşacaktır. Bu genel olarak tarif ettiğimiz durumlar çocuğun yaşına ve karakterine bağlı olarak farklılık gösterebilir elbette. Mesela, 18 aydan küçük çocuklar için gelişimsel olarak annenin karnında bir bebeğin büyüdüğünü anlamak neredeyse imkansızdır. 18 aydan itibaren ise riskli aylarınız geçtikten sonra karnınızın büyümesini onunla paylaşabilir, birlikte karnınızdaki bebeği sevip, ona dair oyunlar oynayabilir ve şarkılar söyleyebilirsiniz.

2-5 yaş arası çocuklara kardeş geleceğini anlatırken bu yaşın benmerkezci bakış açısını hatırlamak gerekir. Örneğin bebeği bir oyun arkadaşı olarak tanıtırken hemen doğduğu gibi oyun oynayamayacağı anlatılmalıdır. 5-8 yaş arasında ise çocukların çevrede edindikleri deneyimden dolayı bebekler hakkında daha çok bilgileri vardır. Ve en önemlisi ilgi endişeleri de küçük çocuklara nispeten daha azdır. Sadece ailede bebek doğduktan sonra da kendilerinin değerli olduğunu hissedeceklerinden emin olmak isterler. Bebeklik dönemini çocuğunuza tanıtırken eski bebeklik fotoğraflarından, bu konu hakkındaki kitaplardan ve etraftaki bebeklerden yardım alabilirsiniz. Bebek geldikten sonra da aile hayatınızın devam edeceğini belirtmek önemli olsa da, kelimelerden ve anlatımlardan daha önemlisi evin içinde yaşanan duygulardır. Kardeşinin dünyaya gelmesine hazırlanan çocuk, böylece bu geçiş aşamasını rekabet duygusundan ziyade duygularını yeni bir kardeşle paylaşacağını kabullenerek geçirir.

Pin It on Pinterest

Paylaş