Sağlık

Sağlıklı bağırsak florası

İyi huylu bakterilerin azalmasıyla bozulan ve çeşitli hastalıklara davetiye çıkaran bağırsak florası nedir? Neden önemlidir ve düzgün çalışması için ne yapılabilir? İşte bağırsak florasına dair her şey...
Ebru Kutlucan
20 Mart 2020

Bağırsak florası nedir?

Bağırsakta bulunan ve sindirim işleminde yardımcı olan canlı organizmaların bütününe bağırsak florası denir. Bağırsaklarda herhangi bir deformasyon genel sağlığımızı bozar. Bu sebeple bağırsak florasının düzgün çalışması kişinin sağlığını oldukça etkilemektedir. İyi huylu bakterilerin azalması bağırsak florasının bozulmasına neden olur ve bu hastalıkların oluşmasına sebep olur. Bağırsak florasını olumsuz etkileyen birkaç faktör vardır.

İşlenmiş Gıdalar ve Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar

Hazır gıdaların raf ömrünü uzatmak için içlerine sağlığı tehdit edebilecek özel katkı maddeleri katılmaktadır. Paketli gıdalar; endüstriyel yağlar, früktoz şurubu ve gluten içeriyorlar ve bu hazır gıdaların içindeki bazı katkı maddeleri ve gıda boyaları kansere neden oluyor. Hatta bu katkı maddelerinin çocuklar üzerinde daha fazla olumsuz etkileri olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Örneğin fazla doymuş yağ veya trans yağ alımı, kalp ve damar hastalıkları ve obezite riskini artırıyor. Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) bir canlının genetik özelliklerinin insan eliyle bir laboratuvar ortamında değiştirmesiyle elde edilir. Yani, bir canlı türünün doğal hayatta sahip olmadığı bir özelliğin bir başka canlıdan gen aracılığıyla aktarılmasıyla elde edilir. Örnek verecek olursak, mısıra zehir salgılayan bir bakteriden gen transfer edilerek mısırın böcek öldüren zehir üretmesi sağlanır. GDO’lu gıdalar bağırsak florasındaki mikroorganizmaları yok etmektedir, bu sebeple çok zararlıdır.

Ağrı kesiciler

Mide koruyucular, kortizonlar ve tansiyon düşürücü ilaçlar vücutta tahribata yol açar. Bu ilaçlar hastalığı tedavi etmez, sadece ağrıyı keser. İlaçlar vücudumuz için sadece toksindir, zehirdir. Bizler bu zehrin (toksin) tedavi edici dozuna ilaç deriz. Antibiyotikler bakteri ve mantarları iyi huyludan kötü huyluya dönüştürür. Antibiyotik yüksek dozda verildiğini bağırsakta hangi bakteri, virüs veya mantarın önce gelirse doldurabileceği boş oyuklar oluşturur. Bu oyukların patojen yerine iyi bakterilerle dolması için iyi bir probiyotik vermek çok önemlidir.

Kronik stres

Stres bağırsakta bakterilerin dengesizliğine ve bağırsağın yavaş çalışmasına yol açar. Bağırsakta yavaş hareketlilik kabızlığa yol açtığı gibi, hızlı hareket etmesi de ishale yol açar.

Bağırsak florasının iyi çalışmaması kronik diyare ve kabızlık, şişkinlik, karında kramplar ve kronik yorgunluk gibi sıkıntılara yol açar.

Peki, sağlıklı bir bağırsak florası için ne yapabilir?

 

Prebiyotik ve probiyotik

Beslenmenizde prebiyotik ve probiyotiklere yer verin. Çilek, elma, muz, arpa, tam buğday, kuşkonmaz ve badem bilinen prebiyotiklerdendir. Yoğurt, kefir, turşu, peynir ve süt probiyotiklerdendir.

Kemik suyu

Bağırsak florası birçok toksin ve zararlı maddelere maruz kalır. Bağırsağın bu zararlı maddelerden korunması ve onarılması için jelatin oldukça fayda sağlar.

Dozunda protein

Yüksek proteinli gıdalar bağırsak sağlığını bozabilir, bu sebeple sadece gerektiği kadar kullanmak önemlidir. Kuru fasulye ve kinoa gibi bitkisel proteinleri de tüketebilirsiniz. Hayvansal protein kullanmak zorunda değilsiniz.

Bağırsak sağlığınızı korumak için sebze, meyve, baklagiller, tam tahıllar ve genel olarak lif bakımından zengin ve sağlıklı beslenmeniz oldukça önemlidir. Bir taraflı beslenmemeye hassasiyet gösterin (örnek: sürekli et ağırlıklı beslenme). Bağırsağın iyi çalışması için bolca su tüketin. Hareket hâlinde olmaya özen gösterin.

Unutmayın: Bağırsak florasının düzgün çalışması, genel sağlığın da iyi olması demektir.

 

 

*Ebru Kutlucan, Doğal Tıp Uzmanlığı eğitimi almaktadır.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş