Gündem

Koronavirüs Nedeniyle Avrupa’da Camilerde Ezan Sesi Yükselmeye Başladı

Avrupa'da koronavirüs nedeniyle tedirgin olan Müslümanları motive etmek amacıyla bazı camilerde mikrofonla ezana izin verildi. Uygulama gelecek üç hafta boyunca devam edecek.
21 Mart 2020

Avrupa’da yaşanan koronavirüs salgını nedeniyle camilerde cemaatle namazlara ara verilirken, bazı camilere mikrofonla ezan okuma yetkisi verildi. Yaşanan salgın nedeniyle Müslüman toplumun moralini yükseltmek amacıyla yapılan uygulama nedeniyle Almanya’da İslam Toplumu Millî Görüş’e (IGMG) bağlı Hannover Cami, DİTİB Duisburg Merkez Cami’den sonra Hollanda’da IGMG’ye bağlı 4 farklı camide de ezan okunabilecek.

“Uygulama Önümüzdeki Üç Hafta Devam Edecek”

Konu ile ilgili Camia’ya konuşan IGMG Güney Hollanda Bölgesi Kurumsal İletişim Başkanı Kenan Aslan, uygulamanın 3 hafta boyunca devam edeceğini söyledi. Aslan, “Hollanda’da ezan okumak bizim aslında zaten yasal hakkımız. Camilerimiz geçtiğimiz senelerde İslamofobik olayların artmasıyla birlikte tedbiren okumama kararı almışlardı.” ifadelerini kullandı. Aslan, Müslümanların uygulamadan çok memnun olduğunu da dikkat çekerek, “Sonuçta gayri müslim bir ülkede senelerce ezan okunmamış. Cemaatimiz bundan çok memnun. “ diye konuştu.

“Anayasaya Göre Hollanda’da Ezan Okunabiliyor”

Hollanda’da anayasaya göre aslında tüm vakitlerde ezan okunabildiğini de sözlerine ekleyen Aslan, “Bu haktan İslamofobik saldırılardan çekinildiği için daha önce yararlanılamadı. Fakat bu bizim anayasal hakkımız olduğuna göre bundan sonra üzerime bunu görev olarak aldım. Ortam biraz durulduktan sonra bunu gündeme getireceğim.” diye kaydetti.  Camilerinin, belediyelerle konuşup en azından cuma namazlarında daimi olarak ezan okunması için çalışma başlatması gerektiğini belirten Aslan, “Her şerrin altında bir hayır var diyerek belki bu durumu hayra dönüştürebiliriz. Hollanda’daki camilerimizin tamamında her hafta cuma namazı vakitlerinde ezan okutturabiliriz.” dedi.

Hannover’da da bugünden itibaren yatsı ve cuma namazlarında ezan mikrofondan okunabilecek. Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde bulunan Duisburg Merkez Camisi’nde de Müslümanlara moral vermek amacıyla dün akşam ilk kez ezan okundu. (bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş