Toplum

Almanya’da Korona Önlemleri: Ev Taksitlerine Kolaylık, Kiracılara Yeni Haklar!

Almanya’da korona etkisi, kendisini yasalarda da gösteriyor. Buna göre nisan ayı itibariyle ülkede vatandaşı bazı değişiklikler bekliyor.
28 Mart 2020

Dünyada yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle dünya âdeta tek nefes olmuş durumda. Bununla birlikte ülkeler de gerekli olan her türlü önlem ve tedbirleri almaya devam ediyor. Buna göre Almanya’da da nisan ayı itibariyle bazı yasal değişiklikler yürürlüğe gidecek. Yapılacak olan değişiklikler vatandaşları da yakından ilgilendiriyor.

Ev Sahipleri Taksitlerini Üç Aylığına Durdurabilecek

Almanya’da birçok vatandaş aylık taksit ile ev sahibi oluyor. Hükûmetin nisan ayı itibariyle yapacağı değişiklik ise bu ev sahiplerini yakından ilgilendiriyor. Buna göre yapılacak olan değişiklikle birlikte taksitle ev alan vatandaşlar, taksitleri üç aya kadar dondurabilecek. Bunun için belirlenen şart ise kişinin salgın nedeniyle maaşının eksilmesi ve bu eksilmenin kişinin geçimini büyük oranda tehlikeye atması olarak belirlendi.

Salgından Maddi Olarak Etkilenen Kiracılar Koruma Altında

Kiracıları da yapılacak olan yasal değişiklik aynı şekilde yakından ilgilendiriyor. Mevcut durumda ev sahipleri, kiranın iki ay üst üste ödenmemesi durumunda kiracıları evden çıkarabiliyor. Yapılacak olan değişiklikle birlikte ise salgından maddi olarak etkilenen ve bu yüzden kirasını ödeyemeyen kiracıları evden çıkarmak yasaklanacak. Bu yasak 1 Nisan – 30 Haziran tarihler arası için geçerli olacak.

Devlet Bursu Alan Öğrenciler İçin Yenilik

Devlet bursu alan öğrencileri geri ödeme konusunda ilgilendirecek bir değişiklik geliyor. Buna göre daha önce aylık azami 105 euro olan geri ödeme miktarı yapılacak değişiklikle birlikte 130 euro’ya çıkarılacak. Bu miktar en fazla 77 ay boyunca geri ödenecek. Düşük geliri olan ve bu yüzden aylık 130 euro’dan daha az bir miktar geri ödeme yapmış olan öğrencilerin ise borçları 77 taksitten sonra toplamda ödenmesi gereken geri ödeme miktarına ulaşılmamış olsa bile sıfırlanacak.

Ek Çocuk Parasında Yenilik

“Kinderzuschlag” adlı ek çocuk parasının başvuru şartlarına da kolaylık getirildi. Yapılacak değişikliğe göre ek çocuk parasına başvuru için ailenin daha önce olduğu gibi altı ay değil, sadece son bir ayın gelirine bakılacak. Bu durumda ek çocuk parasından çok daha fazla vatandaş yararlanabilecek.

Almanya’da öte yandan Kuzey Ren-Vestfalya, Sachsen, Thüringen gibi birçok eyalette anaokul ücretleri de ana okullarının kapalı olması nedeniyle durdurulacak.

Uçuşlar Pahalanacak

Koronavirüs nedeniyle birçok uçak şirketi de uçuşları iptal etmiş durumda. Hükûmet buna rağmen uçakların iklime zarar vermesi gerekçesiyle nisan ayı itibariyle biletlerde vergi artışına gidecek. Buna göre Yurt içi ve Avrupa içi uçuşlarda vergi fiyatları 5 euro’dan 13,03 euro’ya, 6 bin kilometreye kadar varan uzun yolculuklarda ise 23,03 eurodan 30,03 euro’ya çıkarılacak. Bu vergi artışlarının uçak şirketleri tarafından biletlere kısmen de olsa yansıtılacağı tahmin ediliyor.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş