Gündem

Fransa’da Tepki Çeken “Kobay “Yorumu: Korona Aşısını Afrika’da Deneyelim

Fransa'da koronavirüse karşı yürütülen aşı çalışmalarının konuşulduğu programda iki profesörün "aşıların Afrika'da denenmesi" önerisi büyük tepki çekti.
02 Nisan 2020

Fransa’da koronavirüs salgını devam ederken, haber kanalı LCI’de koronavirüs aşısı ile ilgili yapılan program büyük tepki çekti. Paris 5. Bölgedeki Cochin Hastanesi Yoğun Bakım Servisi Şefi Profesör Dr. Jean Paul Mira ve Fransa Sağlık ve Tıbbi Araştırmalar Merkezi Lille Direktörü Profesör Dr. Camille Locht’unı katıldığı programda koronavirüs aşısı ile ilgili çalışmalar tartışılırken, Mira’nın Covid-19’a karşı kullanılması düşünülen BCG aşısının Afrika’da denenmesi önerisi tartışmaya neden oldu.

Jean Paul Mira, “Biraz provakatif olmak gerekirse neden bu aşı çalışmalarını Afrika’da gerçekleştirmiyoruz. Maske yok, tedavi yok, yoğun bakım yok. Tıpkı bazı aids aşısının virüse maruz kalan hayat kadınlarının üzerinde denendiği gibi.”ifadelerini kullandı. Camille Locht da Mira’yı onaylayarak, “Haklısınız, aynı bu tarz bir yaklaşımla, paralel olarak Afrika’da bir çalışma düşünüyoruz.” cevabını verdi.

“Sömürgecilik Fikri Hala Canlı”

Program kısa sürede sosyal medyada 1 milyondan fazla kez izlenirken Jean Paul Mira ve Camille Loch’a sert eleştiriler yöneltildi. Fransa’da ırkçılıkla mücadelede yaptığı çalışmalarla tanınan Sihame Assbague, iki doktorun koronavirüs aşısının yan etkilerinin beyaz olmayan Afrika halkı üzerinde denenmesini önerdiklerini hatırlattı. Assbague, sömürgecilik fikrinin asla bitmediğine dikkat çekti. Fransa Milli Takımı’nın eski yıldızı Olivier Dacourt da “Onlar ciddi mi?” sorusunu yöneltti.  Sosyal medyada birçok kullanıcı da her iki uzmanın Afrika’daki insanları “kobay” olarak gördüklerini söyledi. Irkçı konuşmadan utanç duyduklarını aktardı. Öte yandan yapılan yüzlerce yorumda da Fransa Radyo Televizyon Üst Kurulu (CSA) göreve davet edildi.

Inserm: Yanlış Yorumlandı

Yaşanan Tartışma sonrası Fransa Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırmalar Merkezi’nden (Inserm) açıklama yapıldı. Twitter’dan yapılan açıklamada, iki profesörün kullandığı ifadelerin yanlış yorumlandığı savunuldu. Açıklamada, BCG aşısının Covid-19’a karşı etkinliğini test etmek için klinik denemelerinin devam ettiği ve bu denemelerin Avrupa ülkelerinde başladığı hatırlatıldı. Inserm, Afrika’da da bir test planlandığını ancak bunun Avrupa’daki yürüyen çalışmalara paralel olarak düşünüldüğü savunuldu.(fk)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş