Toplum

Almanya’da Koronavirüs Dönercileri Vurdu! İşlerde Yüzde 80 Düşüş Var

Almanya’da dönerci ve restoranlar da koronavirüs nedeniyle zorlu bir süreçten geçiyor. Kasalar yüzde 75 ile yüzde 90 arasında düşüşte.
Burak Budak
10 Nisan 2020

Almanya’da koronavirüs nedeniyle hastane, eczane, süpermarketler hariç birçok iş yeri kapalı tutuluyor. Bununla beraber döner dükkanları ve restoranlar da belirli şartlara uymaları taktirde açık durabiliyor. Açık duran dönerci veya kebapçıları koronavirüs ne denli etkilemiş durumda? Camia sizler için iş sahipleriyle görüştü.

“Gelir Yüzde 90 Düştü”

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin başkenti Düsseldorf’ta bir dönerci dükkânı olan Murat Gümüş, işlerinde yüzde 80-90 azalma olduğunu belirtti. “Müşteriler tedirgin, dükkâna fazla gelmiyorlar. Kasa tamamen düşmüş durumda.” diyen Gümüş, dükkânın açık tutulmasıyla ilgili ise, “Giderleri karşılayacak olan cepten çıkacak miktar asgariye düşsün diye açıyoruz dükkânı, yoksa açılacak gibi değil. Tabiiki geç açıyoruz, erken kapatıyoruz.” diye konuştu.

“Çoğu İş Yerinin İflas Etme Durumu Olabilir”

Devletin küçük şirketlere yapmış olduğu üç aylık yardım paketiyle alakalı da konuşan Murat Gümüş, “Dükkânların giderine göre zannediyorum fazla kurtarmayacak. İş verenler zor duruma düşecek bu durumda. Maddi desteği olmayan çoğu iş yerinin de iflas etme durumu olabilir.” ifadelerini kullandı. Devletin desteğinin daha fazla olması gerektiğini ifade etti.

Düsseldorf’ta bir dönerci dükkânı olan Murat Gümüş, işlerinde yüzde 80-90 azalma olduğunu söyledi.

Ekonominin sıkıntıda olduğunu ve bununla paralel olarak şu andaki işçilerin konumunun da aynı şekilde sıkıntıda olduğunu sözlerine ekleyen Gümüş, “İş verenler kendileri çalışıyor giderleri karşılayabilmek için. Bu dönemde işçilere izin hakkı varsa izin veriliyor, yoksa çalışma süreleri kısaltılıyor ya da çıkış veriliyor.” dedi.

“Gidişat Hiç İyi Değil”

Düsseldorf’ta faliyette bulunan bir diğer restoran sahibi Mahmut Baraç da işlerinin koronavirüs nedeniyle yüzde 75 oranında düştüğünü dile getirdi. Baraç, “Gidişat hiç iyi değil. Devletin 9 bin Euro desteği olmasaydı giderlerimizi karşılayamazdık.” diye konuştu. İşletmeci, devletten beklentilerini ise kendilerini gözetmesi ve maddi çıkmaza düştüklerinde destek vermesi olduğunu ifade etti.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş