Yazarlar

İşyerleri ve Koronavirüs Tazminatları

Salgın dönemi de olsa, kira bedeli ertelendiğinde mülk sahibi ertelenen bu kirayı faizi ile isteyebilir.
17 Nisan 2020

Şu sıralar sıkça duyduğum sorulardan biri şu: Koronavirüs (Sars-Cov-2) salgını sebebiyle uygulanan genel yasaklar yüzünden iş yerimi kapatmak zorunda kaldım. Bu süre zarfında oluşan maddi zararımı devlet karşılıyor mu?

İş yeriniz eğer koronavirüs salgını teşhisi ya da şüphesiyle karantinaya alındıysa ve kapalı kalmışsa, Alman devleti zararın bir kısmını tazmin ediyor. İşyeriniz, toplumun tamamına uygulanan genel yasaklar sebebiyle kapalı kalmış ise o zaman zararın bir kısmı tazmin edilmiyor. Fakat bu durumda, acil yardım paketi almak için başvuru yapabilirler.

İşçiler için ise, geliri yeterli gelmeyenlere işsizlik parası (ALG II/Harzt IV), ek çocuk parası (Kinderzuschlag) ve kira/ev taksiti yardımı veya işsizlik parası için başvuru yapılabilir.

Sabit Giderlerde Kolaylık

08.03.2020 tarihinden önce yaptığınız anlaşmalarından doğan telefon faturaları, sigorta, gaz ve elektrik masrafları gibi sabit giderlerinizi, yetersiz kazançtan dolayı ödemekte güçlük çekiyorsanız bu ödeme ve taksitlerinizi ileriki bir döneme tehir edebilirsiniz. Bu tehir hakkından sadece şahıslar ve 10 işçiden daha az çalışanı olan ve yıllık 2 milyon avrodan daha az cirosu olan işyerleri faydalanabilir. Tehir 30.06.2020 tarihine kadar geçerlidir. Fakat banka taksitleri ve kiralarınızı ödemek durumundasınız.

Şahıslar ise, yalnızca 15.03.2020 tarihinden önce banka ile yapmış oldukları kredi anlaşmaları için 01.04.2020 ile 30.06.2020 tarihleri arasındaki taksitleri tehir edebilirler.

Kira Durumu

Avusturya’da bu durumlar için ABGBG’nin 1104 ve 1105 maddeleri geçerlidir. Eğer alınan eylem kararlardan dolayı kiralık obje kullanılmaz hâle gelirse kira ödenmesi gerekmiyor. Sadece kısmi kullanışa müsait ise, meselâ, umuma kapalı bir restoranın mutfağı yemek servis hizmeti için kullanılıyorsa, orantılı bir kira indirimi söz konusu olur.

Almanya’da ise böyle bir kanun maddesi yok. Fakat kiralarda kolaylık göstermek amaçlı bir yeni kanun çıktı.

Normalde, 2 ay peş peşe ödenmeyen kiralar için mülk sahibi kiracıyı çıkarma hakkına sahiptir. Yeni yasaya göre ise, olağanüstü durumlarda, herkes (dernek, şahıs, kurum) bu çıkışlara karşı korunmuş ve mülk sahibinin bu hakkı kullanmasına müsaade edilmiyor. Ancak bu hak kira bedelinin tehir edilmesi hakkı değil. Sadece mülk sahibi çıkış veremiyor. Kira bedeli ertelendiğinde mülk sahibi ertelenen bu kirayı faizi ile isteyebilir.

 

 

Pin It on Pinterest

Paylaş