Aile

Şimdi oyun zamanı

Çocuklar için zor zamanların en etkili ilacı oyundur. Dünya genelinde yaşanan pandemi nedeniyle evlere kapanmak durumunda olduğumuz  bu günleri çocuklarınızla oyun oynayarak, resim çizerek değerlendirebilirsiniz.  
Meryem Özmen- Yaylak
17 Nisan 2020

Bu etkinlikler aynı zamanda aile içi iletişimi güçlendirecek, ebeveyn olarak rolünüzü destekleyecektir. Evinizde hazır malzemelerle mesela, çocuğunuzla birlikte bir kağıda hayalinizdeki virüslerin resmini çizebilir, virüsleri boyayarak eğlenceli hale getirebilirsiniz. Daha sonra çocuğunuzdan bu virüsleri yok etmek için silmesini isteyebilirsiniz.  Bu esnada çocuğunuza el yıkamanın önemini anlatabilirsiniz. El yıkamayı eğlenceli hâle getirmek için her el yıkamada çocuğunuzun en sevdiği şarkıyı birlikte söyleyin. Bu gibi uygulamalar panik ve korku duygularını yönetmek için katkı sağlar.

Sorumluluk vererek gün akışına dahil edin

Çocuğunuza evde vakit geçiriyorken ona vereceğiniz, gelişimsel dönemine uygun küçük işler, bireysel farkındalığını geliştirerek sorumluluk sahibi bir şahıs olmayı öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Yaşananlardan ötürü gevşekliğe izin vermektense alıştığınız gün akışını sağlamaya özen göstermelisiniz. Eşinizle birlikte görev dağılımı yaparak ortak bir şekilde gün akşını belirlemeniz ve sağlamanız gerekir.  Örneğin işe kendi odasının toplanmasına yardımcı olmasını rica ederek başlayabilirsiniz. Verilen işi tamamladıktan sonra sonuç her ne olursa olsun çocuğunuza teşekkür etmeyi unutmayınız. Özellikle duyguların karışık olduğu bu dönemlerde karşı tarafın duygularına yer verin. Desteğinizi sunun, varlığınızı belirtin.

Uyku ve beslenme düzenini sağlayın

Günün büyük bir ölçüde belirleyen yüz yüze eğitime ara veren çocukların ve gençlerin yatma ve kalkma saatlerinin mümkün olduğu kadar tutarlı olması gerekmektedir.  Her insanın ihtiyaç duyduğu belirli bir uyku süresi vardır. Bu ihtiyaç karşılanmadığında uyku yoksunluğu başlar. Bu yoksunluk da gün içerisinde aksamalara yol açar. Bu aksamalarla karşı karşıya gelmemek için uyku alışkanlıklarını belirleyin. Aile meclisi kurarak değişiklikler belirleyebilirsiniz. Esnekliklere istişareli bir şekilde karar verin. Hareket ve beden aktiviteleri daha kısıtlı olduğundan özellikle beslenmeye dikkat etmelisiniz. Un ve  şeker ağırlıklı beslenmeleri olduğunca azaltmalı, yerine hazmı kolay olan gıdaları tercih etmelisiniz.

 

Nitelikli zaman yönetimi

Özellikle evden çalışan anne ve babalar bu süreçte haftanın günlerini planlayabilirler. Çocuklarınızın duygu dünyasını göz önünde bulundurarak sürekli ders ve ödevlerle vakti doldurmaktansa, serbest vakitler, her kese özel süreler ve ailecek etkinlikler düzenleyebilirsiniz. Konuşabileceğiniz, duygularınızı açıkça ifade edebileceğiniz ortamları artırmaya gayret gösteriniz. Geleceği, tatil de yapılabilecekleri birbirinize anlatarak anda yaşanan korkulardan uzak bir üretim sağlayabilirsiniz. Bunu yaparken yok olacağız, ölümle uç ucayız gibi kelimelerden ziyade umut verici, tevekkül ve teslimiyet artırıcı ifadeler tercih edilmelidir.

 

Oyun önerileri

Bulunduğumuz zamanı kaliteli ve verimli bir fırsata çevirmek için çocuğunuzla birlikte yapabileceğiniz pratik tavsiyeler:

  • Bir günlük hazırlayın ve her güne özel bir resim boyayın.
  • Gelecek tatilinizi nasıl geçireceğinizi ailenizle ve arkadaşlarınızla konuşun, birlikte plan yapın.
  • Beraber kurabiye yapın. Hamura hayal ettiğiniz şekilleri verin.
  • Plastik bir kabı davul yapın. Tahta kaşıklardan tokmakla vurun ve oynayın.
  • Çarşaftan çadır yapın ve altında hikâyeler okuyun.
  • Paylaşmak-mutluluk-arkadaş kelimeleri ile birlikte bir hikâye üretin.
  • Kartondan dürbün yapın ve yıldızları izleyin.
  • Annenin ve babanın çocukluğunda oynadığı oyunları oynayın.
  • Eski fotoğrafları kurcalayın. Geçmişe doğru bir gezi yapın.
  • Dua halkası yapın. Sırayla birbirinize dua edin.
  • Sessiz sinema oynayarak birbirinizi ne kadar sevdiğinizi anlatın.
  • Kartondan hazırladığınız dürbünle geleceğe bakın ve hayallerinizi anlatın birbirinize.
  • Peygamberimiz Hz Muhammed (s.a.v.) hakkında konuşun. onu anın ve dua edin.
  • Bu ayeti Kur’ân-ı Kerîm’den bulun ve okuyun: Bakara suresi, 185. ayet
  • Eline bir fener al ve Kur’ân-ı Kerîm’in izine düş. Tarihini öğren.
  • Çok sevdiğiniz arkadaşınızı arayın ve onunla muhabbet edin.
  • Aile içi rolleri değiştirin ve sorumluluk kabiliyetini geliştirin.
  • Birlikte evi şekillendirin.

 

 

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş