Koronavirüs Salgını
Gündem

Almanya’da Normale Dönüş Bugün Başladı: Peki Hangi Yasaklar Kalktı?

Almanya’da bugünden itibaren koronavirüs önlemleri gevşetiliyor. Camia, buna göre ülkede nelerin değiştini sizler için derledi.
19 Nisan 2020

Almanya’da koronavirüs önlemlerinin gevşetilmesine yönelik alınan kararlar bugünden itibaren uygulamaya geçti. Mağazaların açılması, maske zorunluluğu, nadiren de olsa toplu ibadetler…gibi, normal hayata dönüşün adımları atıldı. Ama birçok kısıtlama aynı şekilde devam ediyor. Camia, Almanya’da bugünden itibaren nelerin değişip nelerin değişmediğini sizler için derledi.

Hangi Dükkânlar Açık Olacak?

Almanya’da koronavirüs önlemlerinin gevşetilmesi kapsamında 800 metrekareden küçük mağaza ve işletmeler kapılarını açacak. Metrekare sınırlamasından muaf tutulan tamirhane, bisikletçi ve kitapçılar da kapılarını müşteriye açabilecek. Almanya’nın bazı bölgelerinde ayrıca hayvanat bahçeleri de yarından itibaren ziyaretçi kabul edecek.

800 Metrekare Kuralı Tüm Ülkede Geçerli Olacak Mı?

Hayır. Bu kuralın uygulanması eyaletlerin kendi sorumluluğunda. Bu yüzden bu kuralın uygulanmasında eyaletler bazında farklılıklar olacak. Örnek olarak Renanya-Palatina, Hamburg, Schleswig-Holstein, Aşağı Saksonya, Hessen ve Saarland eyaletlerinde 800 metrekareden büyük mağazalar da kapılarını açabilecek. Buradaki önemli olan nokta, satış alanının bu ölçüyü geçmemesi şartı. Ayrıca alışveriş merkezlerinin genel olarak kapalı kalması yönünde karar çıkmasına rağmen, Brandenburg ve Aşağı Saksonya‘da bulunan AVM’lerde 800 metrekareyi geçmeyem dükkân ve mağazaların açılmasına izin verilecek.

Normalleşme Süreci Tüm Ülkede Aynı Tarihte Mi Başlayacak?

Hayır. 800 metrekare kuralında olduğu gibi, başlama tarihlerinde de farklılıklar olacak. Buna göre Berlin ve Brandenburg’ta mağazalar 23 Nisan’da açılacak. Türingiya eyaletiise kepenkleri 24 Nisan’da açacak. Bavyera’da da farklılıklar mevcut; bu eyalette yarından itibaren ilk etapta bahçe ve inşaat malzemeleri satan dükkânlar bir hafta sonra ise bisikletçi, kitapçı ve tamirhaneler açılacak. Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) gibi diğer eyaletler ise daha hızlı davranmaya hazırlanıyor. Buna göre KRV, ilk etapta açılacak olan dükkânlar listesine, inşaat ve bebek malzemeleri satan dükkânları da ekledi.

Alışverişte Ne Gibi Kısıtlamalar Olacak?

Dükkânların açılabilmesi ancak belirli şartlara uymalarına bağlı olarak gerçekleştirilebilecek. Şu ana kadar süpermarketlerde olduğu gibi, kıyafet veya kitap satışlarında da ağız maskesi, sosyal mesafe sınır işaretleri ve giriş kontrolleri olacak. Dükkân girişlerinde güvenlik görevlileri, 1,5 metrelik sosyal mesafenin hâlâ tavsiye edilmesi nedeniyle dükkânda kaç kişinin bulunup bulunmadığını denetleyebilecek.

Nerede Maske Takmak Zorunlu Olacak?

Ülkede genel anlamda bir maske tavsiye söz konusu. Fakat bunun yetmediği bazı eyaletlerde bir zorunluluk getirilebilecek. Buna göre misal Saksonya’da pazartesi gününden itibaren otobüs, tramvay ve mağazalarda maske takmak zorunlu olacak. Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde de 27 Nisan’dan itibaren toplu taşıma araçları ve taksilerde maske takmak zorunlu olacak. İki eyalet de bu maskelerin basit bir örtüden de oluşabileceğini ifade etti. Bunun yanında bir kaç şehir de maske zorunluluğu uygulamasına geçecek.

Okullar Ne Zaman Açılacak?

Ülkede okullar genel olarak 20 Nisan’dan itibaren açılabilecek. Burada da diğer uygulamalarda olduğu gibi farklılıklar söz konusu olacak. Berlin’de okullar onuncu sınıflar için 27 Nisan’da, bitirme sınavı (Abiturprüfung) olan lise son sınıf öğrencileri içinse 20 Nisan tarihinde açılacak. 4 Mayıs tarihi ile de ilkokul dördüncü sınıflar ve seneye bitirme sınavlarına girecek öğrenciler için okullar başlayacak. Brandenburg’ta bazı sınıf, Bremen’de ise ilkokul dördüncü ve lise son sınıf öğrencileri 4 Mayıs’tan itibaren okula gidecek. Hamburg’ta da okullar 4 Mayıs itibariyle açılacak. Hessen’de ise 27 Nisan tarihiyle birlikte Gymnasium’daki son sınıf öğrencileri, Haupt- Real- ve Meslek liselerinin son sınıf ve de ilkokul dördüncü sınıf öğrencileri öncelikli olarak okula gidebilecek. Mecklenburg-Vorpommern’de de 27 Nisan tarihi itibariyle, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri okullarına gidebilecek.

Hangi Kısıtlamalar Devam Edecek?

Almanya’da uygulamaların yarından itibaren gevşetilecek olmasına rağmen, temas yasağı gibi bazı kısıtlamalar aynı şekilde devam edecek. Buna göre ülkede büyük etkinlikler 31 Ağustos tarihine kadar yasak olacak. Bar ve restoranlar ilk etapta ziyaretçilere kapalı tutulmakla birlikte, kapıdan satış hakkı tanınacak. Yüzme havuzları, fitness salonları, kültür tesisleri, kozmetik stüdyoları, oyun parkları, masaj salonları, dövme stüdyoları ve benzeri yerler ise kapalı tutulmaya devam edecek. Arkadaş ve akraba ziyaretlerinde de sosyal temas yasağı uygulamasında bir değişlik olmayacak. Hotellerde turistik nedenlerle kalma yasağı da aynı şekilde kalacak.

Öte yandan dinî kuruluşların temsilcileri, gelecek günlerde eyaletlerle görüşmeler gerçekleştirip, toplu ibadetlerin, hijyen kuralları altında ve gerekli önlemleri alarak kademe kademe normale dönebilmesini umuyor. Saksonya eyaleti yarından itibaren asgari 15 kişilik toplu ibadetlere müsaade verecek.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş