Gündem

NSU Davası Avukatları: “Karar, Çirkin Bir Kayıtsızlık!”

10 kişiyi katleden Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasının gerekçeli kararı, mağdur avukatlarının sert eleştirisine yol açtı.
08 Mayıs 2020

8’i Türk toplam 10 kişiyi öldüren ırkçı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasının gerekçeli kararı yayınlandı. Mağdurların avukatları gerekçeli karara sert tepki gösterdi. 19 Avukat yaptığı yazılı açıklamada, özellikle Mahkeme Başkanı Manfred Götzl eleştirilerin odağı oldu.

ÇİRKİN BİR KAYITSIZLIK

Gerekçeli karara uzun bir yazılı açıklama ile cevap veren mağdurların avukatları mahkemenin, sayfalar boyu tekrar eden metinlerle kararı uzunmuş gibi gösterdiğini, bunun kolayca anlaşılan bir hile olduğunu ileri sürdü.

“Bu yaklaşım, son on yılların en ciddi sağcı terörist cinayet ve saldırı dizisi olan NSU ve korkunç eylemleriyle ilgili olmasaydı sadece gülünç olabilirdi.” diyen avukatlar, böylesi bir kararın Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi hakimlerinin olayın aydınlatılmasına dava kapsamında dahi ilgi duymadıklarını ve mağdurlara karşı çirkin bir kayıtsızlık içinde olduklarını yansıttığını ifade etti. Avukatlar mahkemenin bu tutumunu “mağdurları tamamen yüzüstü bırakan hukuk devletinin iflas abidesi” olarak değerlendirdi.

MAHKEME KURBANLARI SOĞUK BİR İFADE İLE ANIYOR

Avukatlar, mahkemenin kurbanları tanımlamasını oldukça soğuk olarak ifade ettikten sonra, mahkemenin bu bakış açısının yanlışlığını karardan yaptıkları şu alıntı ile ortaya koydu: “Dış görünüşü itibariye güney kökenli olduğu anlaşılan Mehmet Kubaşık, yabancı düşmanı-ırkçı olarak tanımlanan üç kişi tarafından katledilen kurbanlar arasındaydı.”

Avukatlar ayrıca, mahkemenin gerekçeli kararında, öldürülenleri, değiştirilebilecek figüranlar gibi tasvir ederek, ölümcül ırkçı eylemleri için kurbanlarını birer nesne gibi seçen NSU’nun ırkçı stereotiplerini yeniden canlandırmakla da suçladı.

NSU DAVA SÜRECİ KAPATILMAMALIDIR

Mahkemenin 3025 sayfalık gerekçeli kararını pek çok yönden eleştiren avukatlar “Müvekkillerimiz ve bizler şunları talep ediyoruz: Karar, nihai bir sonuç olamaz. NSU kompleksinin aydınlığa kavuşturulması süreci devam etmelidir.” dedi.

Sürecin devam ettirilmesi için NSU kompleksindeki tüm dosyaların erişime açılmasını isteyen avukatlar bunun için şu dosyaların arşivlenmesini istedi:

“NSU kompleksindeki tüm dosyalar; Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nin dava dosyası, Federal Savcılığın soruşturma dosyaları ve 13 parlamenter araştırma komisyonuna sunulan tüm dosya ve veriler federal arşivde merkezi olarak arşivlenmeli ve hukuki, basınla ilgili veya bilimsel zeminde talebi olan yetkili kişilerin erişimine kısıtlama olmaksızın izin verilmelidir.”

Reklam (İç Sayfa)

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş