“Umudumuz Ezanın Ramazan Sonrası da Devam Etmesi”
Avustralya’da İslam Toplumu Millî Görüş Meadow Heights ve Dandenong Emir Sultan camilerinde ramazan boyunca akşam ve cuma öğle ezanlarının hoparlörden halka açık okunmasına izin verilmesi sevinçle karşılandı. Ancak Avustralyalı Müslümanların gönlü ezanların ramazan sonrası da devam etmesinden yana.
- Dünya
- 13 Mayıs 2020
İlknur Küçük
Avustralya Hume ve Dandenong belediyelerinin, Avustralya İslam Toplumu Millî Görüş Teşkilatınca yapılan “ramazan boyunca akşam ve cuma öğle ezanlarının cami hoparlöründen halka açık okunması” teklifini onaylamasıyla ezanlar artık açıktan okunuyor. Melbourne kentinde Kovid-19 yasakları kapsamında hizmetlerine ara veren İslam Toplumu Millî Görüş Meadow Heights ve Dandenong Emir Sultan camilerinde hoparlörden halka açık okunmasına izin verilmesi üzerine ilk ezan 1 Mayıs’ta okunmuştu.
Konuyla ilgili olarak Camia’nın sorularını yanıtlayan ICMG Avustralya Bölge Başkanı Ramazan Ötkün, “Ezanın hoparlörden okunması bütün Müslümanları canı gönülden sevindirdi.” dedi.
Avustralya’daki salgının etkileri düşük
Avustralya’daki korona salgını ve camilerin kapanma sürecinden bahseden Ötkün, tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 salgınının tabii ki Avustralya’da da etkileri olduğunu belirtirken ancak bu etkilerin Avrupa’daki kadar yüksek düzeyde olmadığını söyledi. Toplamda 6900 civarında vakanın ve salgın nedeniyle hayatını kaybeden 97 kişinin bulunduğunu kaydeden Ötkün, Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında bu rakamların Avrupa’nın oldukça gerisinde kaldığını ekledi.
“Ezan yüreklere su serpti”
Ramazan Ötkün hoparlörden ezan okunması ile ilgili şunları paylaştı: “Salgın nedeniyle yasaklar 13 Mart’tan sonra kademeli olarak başladı. 23 Mart’tan itibaren maalesef camilerimiz hizmet vermemektedir, camilerimiz için ‘kapalı’ demek istemiyorum, hizmet veremiyoruz. Malumunuz olduğu üzere Kovid-19 salgını sadece Müslümanların ibadet merkezlerini etkilemedi diğer dinlerin mensupları da aynı şekilde ibadethanelerinden mahrum kaldılar. ‘Her şerde bir hayır vardır.’ âyet-i kerîmesince her ne kadar bizim ramazan ayındaki cemaatle ibadetlerimiz noktasında eksikliklerimiz olsa da ezanın dışarı hoparlörle okunması için izin çıkması yüreklerimize su serpti.”
İzin sürecine de değinen Ötkün, camilerin farklı yerlerde bulunması sebebiyle farklı farklı belediyelere başvuruların yapıldığını söyledi. Ötkün “Melbourne’deki camilerimizin hoparlörden ezan izni alması çok zor olmadı. Buradaki yerel yönetim, eyalet yönetimi ve belediye yönetimi anlayışlı davrandıkları için, Müslümanların bu ihtiyacını karşılamak ve onlara moral vermek adına izin verdiler. Biz 1 Mayıs’tan itibaren hem cuma vakti hem de iftar vakti olan akşam ezanları için, Melbourne’deki camilerimizden açıktan ezan okunma izni aldık.” dedi. Sidney’de bu konuda izin alınmasının biraz daha zor olduğunu belirten Ötkün, oradaki şube yöneticilerinin de izin başvurusunda bulunduklarını konuyu yakından takip ettiklerini söyledi.
Ramazandan sonra da hoparlörden ezan okunmasını ümit ettiklerini belirten Ötkün, ramazan sonrasında da en azından cuma vakitlerinde ezan okunmasına devam edilmesi noktasında tekrar müracaatlar yapacaklarını söyledi.
Komşulara gül gönderildi
Bu süreci sıkı bir şekilde takip eden Avustralya bölge idarecileri gerekli desibel ayarları gibi talepleri yerine getiriyor. Ezanlar hoparlörden okunmadan önce ezanla alakalı olarak komşulara mektup göndererek durumu izah eden Avustralyalı Müslümanlar, mektubun yanı sıra komşulara yolladıkları güllerle iyi niyet, barış ve kardeşlik mesajı da vermiş oldular.
Resmî verilere göre, 604 binden fazla Müslüman’ın yaşadığı Avustralya’da, Kovid-19’un yayılmasını durdurmak için getirilen yasaklar kapsamında 200’ün üzerinde cami ve mescit mart ayının ortalarından beri hizmet veremiyor.