Gündem

Fransa’da Papaz Müslümanlara Mezarlık Alanı İstiyor!

Vernon Belediye Başkanı François Ouzilleau, Müslümanlara özel bir mezar alanı vermek istemiyor. Başkan mezarlıkların “laik” olarak kalmasını istiyor. Ancak, Papaz Denis Chautard şehir mezarlığında Müslümanlar için mezar alanı açılmasını istiyor.
14 Mayıs 2020

Koronavirüs salgını sebebiyle ülkeler arası sınırların kapalı olduğu bu dönemde vefat eden Müslüman cenazeleri kökeni oldukları ülkelere gönderilemiyor. Öte yandan mezarlıklarda Müslümanlara has bir alanın olmaması da sorun teşkil ediyor.

Fransa’da Müslümanların bu konuda sorun yaşadığı şehirlerden biri Vernon. Normandiya bölgesinde yer alan Vernon’da Müslümanlara has mezar alanı açılmasını reddeden belediye başkanına papazlar da tepkili.

İhtiyaca Rağmen Mart’tan Beri Reddediliyor

Vernon Belediye Başkanı François Ouzilleau, Müslümanlara özel bir mezar alanı fikrine karşı. Kendisi Mart ayında gerçekleştirdiği bir video konferans yayınında “Vernon’da mezarlıklar tarafsız ve laik yerler olarak kalmalı” demişti. Buna ek olarak “Bir mezarlık çok katı standartlara tabidir. İki temel ilke var: tarafsızlık ve laiklik. İster Katolik, ister Müslüman, ister ateist veya özgür düşünür olsun, herkes bu çerçeveye uymalı” ifadelerini kullanmıştı.

Papazdan Müslümanlara Destek

Şehir mezarlığında Müslümanlar için mezar alanı tahsis edilmesini savunan Papaz Denis Chautard, “Polemik peşinde değilim. Sadece barışın sesi olmak istiyorum” diyerek Vernon belediyesine iki mektup yazdı.

Chautard, “Belediye, vefat eden birkaç Müslüman mezarını istisnai olarak Mekke’ye doğru yönelterek defnetti. Ancak mezarların birlikte gruplandırılmasını istemiyor. Oysa bunun mümkün olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Öte yandan Papaz Chautard bu görüşlerinden ötürü cemaatçiliğe izin verme ithamıyla eleştirildi. Bu suçlamalara cevap veren Chautard, “Müslümanlara ölülerini gömmek için bir alan istemek cemaatçilik değil, hayırseverliktir ve bu Fransız Cumhuriyeti’ni onurlandıran bir harekettir” ifadelerine yer verdi.

Müslümanlar Harekete Geçti

Belediye başkanının gösterdiği tutuma karşı Müslüman Vernon sakinleri internet üzerinden “Vernon’daki Müslüman mezar alanı eksikliğini gidermek için para toplayıp arazi satın almak” amacıyla bir kampanya başlattı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş