Gündem

Fransa’da Danıştay İbadet Yerlerinin Tekrar Açılmasını Karar Verdi

Fransa’da sokağa çıkma yasağının kademeli olarak kaldırılması kapsamında ibadet yerlerinin açılması 2 Haziran için planlanıyordu. Danıştay, gelen başvurular neticesinde bu yasakla ilgili kararı bozdu ve küçük gruplara müsaade edilmesini istedi.
19 Mayıs 2020
Paris Büyük Camii, Fransa@ shutterstock

Fransa’da 11 Mayıs’ta karantina kapsamında bazı yasaklar kaldırılırken ibadet yerlerinin açılması 2 Haziran’a ertelendi. Birçok kesimden tepki gören bu karara çözüm Danıştay’dan geldi. Ülkedeki en yüksek idari yargı ibadet yerlerini açılmasından yana. Dini alandaki yasağın kaldırılmasını talep eden birçok dernek ve kişiler Danıştay’a başvuruda bulundu. Fransız yasalarına göre hakimden haklarını korumak için geçici fakat hızlı tedbirler almasını talep eden bir prosedür oluşturulabiliyor.

Danıştay, hükümete 11 Mayıs Pazartesi günü sağlık alanındaki olağanüstü halin bir parçası olarak ilan edilen ibadet yerlerinde genel ve mutlak yasaklamayı hükümetten kaldırmasını istedi. Bu özgürlük talebinde öne sürülen sebep ise yasağın ülkedeki vaziyetle orantısız oluşu. Geçici tedbirler için başvurulan yargıç hükümetin, ibadet özgürlüğüne koyduğu yasakla ciddi bir yasadışı ihlal yaptığını açıkladı ve yasağın sekiz gün içinde kaldırılmasını emretti.

Daha az kısıtlayıcı önlemler talep edildi

Şimdiye kadar Fransız Başbakan Edouard Philippe tarafından karantina sürecinden çıkışın bir parçası olarak yayınlanan kararname ışığında, cenaze törenleri hariç, yirmi kişi ile sınırlı olmak üzere ibadet kurumlarında herhangi bir şekilde toplanmanın yapılması yasaklanmıştı. Danıştay’a göre genel ve mutlak yasak, halk sağlığını koruma hedefi göz önüne alındığında orantısızdır ve bu nedenle ibadet özgürlüğünün temel niteliğine ciddi ve açık bir şekilde yasadışı müdahale söz konusudur. Danıştay, daha gevşek denetim tedbirleri alınabileceğini hatta alınması gerektiğini vurguladı. Aynı kararda halka açık başka yerlerde 10 kişiden az toplantılara müsaade edildiğini hatırlattı.

Katolikler ve politikacılar tarafından memnuniyetle karşılandı

Hıristiyan Demokrat Parti Başkanı Jean-Frédéric Poisson Danıştay kararından çok memnun olduğunu belirtti. Hükümetin karar kıldığı tarih olan 2 Haziran’dan önce ibadet yerlerini yeniden açmak için birkaç haftadır devlete seslenen Fransa Piskoposlar Konseyi (CEF) dini bayramlarını kutlayabilecekleri için bu kararı memnuniyetle karşıladı. Siyasilerden de olumlu tepkiler geldi. Senato’da Cumhuriyetçiler grubunun başkanı Bruno Retailleau bu kararı temel bir hak olan ibadet özgürlüğü için iyi bir haber olarak niteledi.

Müslümanlar daha temkinli

Fransa İslam Konseyi (CFCM) başkanı Mohammed Moussaoui, cemaatin camilerdeki faaliyetlerini sürdürmelerine izin vermek için kademeli bir prosedür işleyeceklerini belirtti. Ancak temkini elden bırakmak istemeyen Moussaoui, 24 Mayıs’ta Ramazan bayramının camiilerde toplanarak kutlanmasını istemediğini söyledi ve dikkatli davranacaklarını ifade etti.

Fransa’nın Baş Hahamı Haïm Korsia, sinagogları yeniden açmak için acele etmeyeceklerini ve önceliklerinin sağlığı korumak olduğunu ifade etti.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş