FRANSA
Gündem

Fransa’da Camiler Resmî Olarak Yeniden Açıldı

Salgın sebebiyle aylardır kapalı olan camiler 2 Haziran itibariyle resmî olarak cemaate kapılarını yeniden açtı. Fransa'daki Müslümanlar sağlık kurallarına uyulması şartıyla artık cemaatle ibadet edebilecek.
04 Haziran 2020
Paris Büyük Camii, Fransa@ shutterstock

Fransa’da camilerin 2 Haziran’da açılması gerekirken, Danıştay’ın kararı üzerine İçişleri Bakanlığı yeni bir kararnameyle 22 Mayıs’ta ibadethanelerin açılmasına karar vermişti. CIMG ise camilerinin açılış tarihi olarak 3 Haziran tarihi olarak açıklamıştı.

Bireysel seccadeler

CIMG, cami ve mescitlerde namaz kılınmasında uyulacak bir dizi kural açıklayarak, alınan sağlık önlemlerinin uygulanmasına dikkat edilmesini istemişti. Bu kurallar kapsamında herkesin camiye kendi maske ve seccadesiyle gelmesi gerekiyor. Ayrıca kişiler arası bir metre mesafenin korunmasına dikkat edilmesi lazım.

Rhône’da yaklaşık 40 cami ortak bir prosedür uygulamaya karar verdi. Sağlık kurallarına riayet edilerek günde en fazla iki vakit namaz kılınması tavsiye edildi. Ayrıca cemaatin mutlaka abdestli olarak gelmesi gerekiyor. İbadet yerleri düzenli olarak dezenfekte ediliyor. Rhône-Alpes Müslüman Konseyi başkanı Cengiz Kalaycı, “Ezan okumak ve namaz kıldırmak için sadece bir kişi görevlendirdik, böylece sadece aynı kişi mikrofona dokunuyor” ifadelerini kullandı.

Fransa’da Camilerin kapasitesi azaltıldı

Sağlık kurallarına uyabilmek için camilere kabul edilen cemaat sayısına sınırlandırma getirildi. Örneğin Vénissieux’de bulunan bir camiye cemaatin dörtte biri giriş yapabilecek. Lyon Ulu Camii’nde ise kapasite altıya bölünmüş durumda. Cuma namazına 3000 yerine sadece 500 kişi katılabilecek. Lyon Ulu Cami başkanı Kamel Kabtane, şu sözlerle toplumu çok dikkatli olmaya çağırdı: “Camilerimizin hastalığın yayıldığı yerler olmasını istemeyiz. Eleştiri odağı olmaktan kaçınıyoruz.”

Her cami girişinde bir görevli camiye giriş çıkış yapanların sayısını kontrol etmekle yükümlü. Ayrıca cami önünde bekleme ve toplanmaya da dikkat ediliyor, bu konuda cemaat uyarılıyor. Mescitlerin giriş ve çıkış kapıları farklı olacak şekilde ayarlamalar yapılıyor. Sağlık önlemlerine sadece cami içinde değil dışında da riayet edilmesine dikkat ediliyor. Nitekim Fransa Milli Görüş Konfederasyonu IGMG’nin Belfort şehrinde bulunan cami yetkilileri, Cuma namazı için gelenlerin araba park yerinde yoğunluk oluşturmaması için Cuma günü araba park yerini kullanıma kapattı.

Valilik camiyi kapatabilir

Cami yetkilileri genel talimatların uygulanmasında son derece dikkatli olmalı ve tavize yer verilmemeli. Kurallara uyulmadığı takdirde bölge valisi ibadethaneyi kapatabilme yetkisini kullanabilecek.(gy)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş