Sürmanşet 1

Hac Bu Yıl Kısıtlı ve Sınırlı Yapılacak!

Tüm İslam ülkeleri bu yıl haccın nasıl yapılacağını merak ederken, Ürdün haccın kısıtlı yapılacağını düşünüyor. Endonezya ve Hindistan ile Bangladeş hac seferlerini iptal etti. Suudi Arabistan Hac Bakanlığının açıklaması ise hâlâ bekleniyor. Haccın kısıtlı ve sınırlı yapılması durumunda her ülkenin hacı kota sayısı da oldukça düşecek.
07 Haziran 2020
Suudi Arabistan tarafından henüz kesin bir açıklama yapılmasa da bu yıl kısıtlı ve sınırlı bir hac planlanıyor. @shutterstock

Bütün dünya Müslümanları bu yıl ki haccın yapılıp yapılmayacağını merak ediyor. Normalde 25 Haziranda başlaması gereken hac mevsimini organize eden ülkeler de Suudi Arabistan Hac Bakanlığından merakla bir açıklama bekliyor.

Ancak, 25 Haziran’da başlaması beklenen hac seferleri hakkında Suudi Arabistan kaynakları geniş bir açıklama yapmasa da Ürdünde yayın yapan almadenahnews, Ürdün Vakıflar ve İslami İşler Bakanlığı’ndaki güvenilir kaynakların bu yıl hac yapılacağını doğruladıklarını bildirdi. Ürdün Vakıflar ve İslami İşler Bakanlığı, hac ilanı için, Suud Hac Bakanlığının bu konudaki talimat ve şartnamelerini beklediklerini ifade etti.

Bakanlıktan alınan bilgilere göre, bu yıl hac için 60 yaş sınırlamasının yanı sıra, hacca gideceklerin virüs taşımadıklarına dair belge almaları gerekecek.

Almadenahnews haber sitesi ayrıca hac seferleri de düzenleyen bir turizm ve seyahat kaynağının Suudi yetkililerin bu yıl için hac kapısını açmayı planladığını, ancak sınırlı sayıda Müslümana hac için müsaade verileceğini doğruladığını duyurdu. Hac kısıtlama ve sınırlamaları Arap ve İslam ülkelerinde koronavirüsün yayılması sebebiyle uygulanacak.

Konuya ilişkin ise Suudi Hac Bakanlığı yetkililerinden henüz bir açıklama yapılmış değil. Hac ve Umre Bakanı Muhammed Salih Bintin sadece Mart ayında yaptığı açıklamada, hacıların sağlığı sebebiyle bir dizi önlemler alınacağını, ancak, hac müracaatlarının ertelenmesini istemişti. Haccın kısıtlı ve sınırlı yapılması durumunda her ülkenin hacı kota sayısı da oldukça düşecek.

ASYA ÜLKELERİ HAC SEFERLERİNİ İPTAL ETTİ

Yaklaşık üç buçuk aydan beri umre ziyaretlerine kapalı bulunan Kabe’nin bu yıl hac için tekrar ne zaman açılacağındaki belirsizlik üzerine, başta Endonezya olmak üzere dünyada en çok hacı gönderen ülkelerden Hindistan ve Bangladeş bu yıl hacı göndermeyeceğini ilan etti. Malezya ile yıllık 900 kişilik hac kotası bulunan Singapur da hacı göndermeyecek.

Suudi Arabistan’da yayın yapan Okaz gazetesinin haberine göre, Endonezya Diyanet İşleri Bakanı Fakhr El-Razi, Endonezya hacılarının seyahatinin gelecek yıla ertelendiğini, devam eden koronavirüs salgını nedeniyle, hacıların güvenlik ve sağlıklarını korumak için hacıların bu kararın alındığını bildirdi. Bakan, alınan kararın tüm Endonezya vatandaşlarını içerdiğini ve kimseye taviz verilmeyeceğini belirtti. Endonezya 221 binlik yıllık hac kotasına sahipti. Ülkede, hac izni çıkabilmesi için 20 yıl kadar bekleniyor.

Öte yandan, Hindistan Merkez Hac Komitesi de ülkeden bu sene hacı gönderilmeyeceğini duyurdu. Hindistan bu yıl 175.000 hac kotasına sahipti. (ib)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş