Belçika
Gündem

Belçika’da Müslümanlar 10 Haftalık Ayrılıktan Sonra Camilerine Kavuştu

Belçika’da Kovid-19 salgınının yayılmasını önlemek için alınan tedbirler çerçevesinde toplu ibadete ara verilen camilerin bir kısmı yeniden açıldı.
08 Haziran 2020

Avrupa’da koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler çerçevesinde kapatılan camiler yeniden açılıyor. Son olarak Belçika’da camilerin bir kısmı yeniden ibadete açıldı.

Ülkede hükümetin bugün itibariyle normal hayata dönüşün üçüncü kademesini hayata geçirmesiyle çok sayıda camide sabah namazıyla ibadete başlandı. Başkent Brüksel’deki Belçika İslam Federasyonu Hicret Camii’nde Müslümanlar yeniden vakit namazlarını cemaatle kıldı. Camide Kovid-19 tedbirlerine ilişkin yönetmelik kuralları uygulandı. Yönetmelikte camide seccadelerin evden getirilmesi, cemaat arasında sosyal mesafe uygulanması, abdesthanelerin kapalı kalması, camiye girenlerin ellerini dezenfekte etmesi gibi kurallar yer alıyor. Girişten önce ellerini dezenfekte eden Müslümanlar, camide 1.5 metrelik sosyal mesafe kuralına uyarak saf tuttu ve evden getirdikleri seccadelerle namazı eda etti.

Konu ile ilgili Camia’ya konuşan Belçika İslam Federasyonu Başkanı Muhammed Ünal, federasyona bağlı olarak hizmet sunan 28 caminin bugün yeniden cemaatiyle buluştuğunu söyledi. Ünal, “Yaklaşık 13 Mart’tan bu yana kapalı olan cami ve cami lokallerimiz bugün sabah namazı itibarıyla yeniden hizmete açıldı. Cemaatimiz yeniden vakit namazlarını ve özellikle cuma namazını camide eda edebilecekleri için oldukça mutlu ve heyecanlı. Bu sürece alışmak da zor olacaktır, her 10 metrekareye 1 kişi düşmesi gerektiği için büyük camilere bile az sayıda cemaat bulunabilecek. Bu durum da tabi birtakım zorlukları beraberinde getirecektir. Giriş çıkışların ayrı kapılardan olması, ayakkabıların bir poşet içinde yanına alınacak olması gibi pek çok şart var. Bu kurallara alışmak cemaatimiz içinde biraz zor olacak. Ancak herkesin riayet edeceğinden şüphem yok. Temennimiz bu sıkıntılı günleri geride bırakarak bir an evvel eski saf düzenimize dönmektir.” şeklinde konuştu.

Camilerin açılışı coşku ile karşılandı

Belçika İslam Temsil Kurulu Başkanı Mehmet Üstün ise  “Belli şartlara bağlı olarak da olsa camilerimize kavuşmuş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.” ifadelerini kullandı. Üstün, “10 haftayı aşan bir süredir kapalı olması nedeniyle cemaatimiz camileri, lokalleri özledi. Batı Avrupa’da insanların ortak buluşma noktası camiler. Açılış coşku ile karşılandı. Bu sabah namazında bunu gözlemleyebildik.”dedi. Camilerde alınan önlemlerle ilgili de bilgi veren Üstün, diğer ülkelerde de olduğu gibi abdesthanelerin kapalı olduğunu hatırlattı. Maske zorunluluğu, seccadenin evden getirilmesi ve sosyal mesafe zorunluluğunun bulunduğunu belirtti. Mehmet Üstün, daha önce diğer din temsilcileriyle ortak kararla alınan 29 Mayıs tarihinin de Güvenlik Konseyi’nin kararıyla 8 Haziran’a ertelendiğini açıkladı.

“Ne zamandır bu anı bekliyordum”

Haftalar sonra yeniden camiye gelmekten mutluluk duyduğunu belirten cami cemaatinden Saadettin Pelit, “Duygularımı anlatamam. Ne zamandır bu anı bekliyordum” dedi. Hükümet, ülkede salgının yayılma hızının yavaşlamasıyla Kovid-19 önlemlerini gevşeterek, 8 Haziran’dan itibaren üçüncü aşamaya geçileceğini duyurmuştu. Brüksel’deki Belçika Diyanet Vakfı’na bağlı Fatih Camii de yarından itibaren belirli kurallar çerçevesinde açılacak. Dini hizmet ve törenler 100 kişiyi geçmeyecek şekilde başlatılırken, kişi sayısı 1 Temmuz’da 200’e çıkarılacak. (C)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş