Ayrımcılık
Gündem

Fransa’da Başörtüsü Takan Üniversite Öğrencisi Spor Dersine Alınmadı

Fransa'da yükseköğrenim kurumlarında başörtüsü serbestisi olmasına rağmen Lille Üniversitesi'nde 4 öğrenci başörtüsü sebebiyle spor dersine alınmadı. Söz konusu spor öğretmeni yıllardır dersine başörtülü öğrenci almadığını vurguladı.
12 Haziran 2020
Lille Üniversitesi @ Facebook

Fransa’nın kuzeyinde bulunan Lille şehrinde üniversitede tarih öğrencisi olan 23 yaşındaki Assma, başörtüsü giydiği için üniversitedeki spor dersine alınmadı. Fransa’da başörtüsü üniversite kapsamında serbest olmasına rağmen Assma’nın yaşadığı durum normal değil. Assma bu mağduriyeti yaşayan tek kişi de değil. Üniversitede spor öğretmeni tarafından boks derslerinden mahrum bırakılan üç başörtülü öğrenci daha İslamofobik davranışa maruz kaldı.

“15-20 yıldır başörtüsü takan öğrenci kabul etmedim”

Ayrıca spor öğretmeni başörtüsünü hijyen ve güvenlik sorunu oluşturabileceğini belirterek 15-20 yıldır başörtüsü takan hiçbir kız öğrenciyi kesinlikle kabul etmediğini ve asla kabul etmeyeceğini vurguladı. Lille Üniversitesi ise öğretmene henüz yaptırım uygulamadı.

Irkçılıkla Mücadele Eden Merkez: “Başörtüsü Siyasi Simge”

Hakkını aramak isteyen Assma, üniversite bünyesinde bulunan ırkçılık ve antisemitizme karşı mücadele eden ve arabuluculuk yapan bir kadından destek istedi. Ancak kadın başörtüsünün dini değil siyasi bir simge olduğunu belirtti. Başörtüsünün İran rejiminin referansı olduğunu savunarak mağdur kıza yardımcı olmayı reddetti.

2019-2020 eğitim öğretim yılının başından beri spor dersi alamayan başörtülü mağdurlar, seslerini duyurmaya karar verdi ve yaşadıkları mağduriyeti basına yansıtarak son günlerde gündem oldu. Ders alamadıkları için ders puanlarının da olmadığını vurgulayan genç kızlar haklarını arıyor.(gy)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş