Almanya’da Tepkilerin Odağındaki Gençlik Dairesi Camia’ya Konuştu
Kuzey-Ren-Vestfalya’nın Dormagen şehrinde yaşayan Altınkaya ailesinin çocukları darp iddiasıyla ellerinden alınarak koruyucu aileye verildi. Büyük tepkiye sebep olan bu olay sonrası Dormagen Gençlik Dairesi Camia’nın sorularını cevapladı.
- ALMANYAGündemÜLKELER
- 22 Haziran 2020
Alihan Alıcı, Burak Budak
Almanya’nın Kuzey-Ren-Vestfalya eyaletinde bulunan Dormagen şehrinde birkaç gün önce Altınkaya ailesinin çocukları, darp şüphesiyle aileden alınıp koruyucu aileye verildi. 15 aylık Yakup Cemal ve 5 yaşındaki Kuzey’in koruyucu aileye verilmesi, kamuoyu nezdinde büyük tepkiye sebep oldu. Aile darp iddiasını yalanlarken, olay sonrasında basın açıklamasında bulunarak kamuoyunu bilgilendiren Dormagen Belediye Başkanı Erik Lierenfeld, çocukların ailelerinden alınmasının etnik köken ile bir alakasının olmadığını ifade etti.
Yaşanan olay sonrası Camia, tepkilerin odağındaki Dormagen Gençlik Dairesi’ne ulaştı. Altınkaya ailesinin durumu ile ilgili konuşmak istemeyen Gençlik Dairesi yetkilileri, Almanya’da çocukların ailelerinden alınma süreci ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
Dormagen’de son yaşanan olay tepkilere neden oldu. Bu tarz olaylarda süreç nasıl işliyor? Çocuk istismarı nasıl tespit ediliyor?
Dormagen şehrinin Gençlik Dairesi, çocukların refahının tehlike altında olması durumlarında (Kindeswohlgefährdung) § 8a SGB VIII yasası uyarınca koruma yetkisine sahiptir. Çocukları koruma görevi, çocukların hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı ile ilgilidir. Bu kapsamda tanımlanmış kalite standartları vardır. Dormagen Gençlik Dairesi çocukların tehlike altında olduğuna dair bir ipuçlarına ulaşırsa, bu şüphe durumunun doğru olup olmadığını öncelikle teyit etmesi gerekiyor. Bunun için çocuğun çevresi, yani çocuk doktoru, anaokulu veya okulu, çocuğun hayatı hakkında genel bir resim çizebilmek adına taranıyor. Gerekli olduğu takdirde, tıbbi testler de uygulanabilir. Ebeveynler de tabii ki bu sürece olabildiği kadar dâhil ediliyor.
“Amaç Çocukların Korunmasını Organize Etmek”
Çocuklar ailelerinden alınmadan önce hangi çözüm yolları arıyorsunuz?
Çocukların refahının/selametinin tehlikede olduğuna dair ciddi bulgular olduğunda, Gençlik Dairesi, tehlikenin tahmini ile birlikte çocuklara derhal gerekli yardımı sağlamak durumundadır. Buradaki amaç, vasilerle birlikte bir mutabakat sağlayarak çocukların korunmasını organize etmek.
Çocuklar aileden alındıktan sonra hukuki süreç nasıl ilerliyor?
Ebeveynler çocukları için gerekli olan yardımı vermeyi reddederse, Gençlik Dairesi, aile mahkemesini de sürece dâhil eder. Aile mahkemesi ise örneğin, ebeveynlerin ikamet ve sağlık hizmetlerini kısıtlayabilir ve ayrıca çocuklara yasal bir koruyucu atayabilir. Aile mahkemesi bir soruşturma başlatır ve karşılıklı olarak bu sürecin bir parçası olan her bir kişiyle çözüm yolları arar. Aile mahkemesi, çocukların yaşayacağı yer ve çocukların bakım hakları hakkında da kararlar alabilir. Gençlik Dairesi ise önerilerde ve yardımda bulunan bir daire olarak görev alıyor. Son olarak Aile mahkemesi, düzenli olarak uygulamaya koyulan yardımcı unsurların etkililiğini ve gerekliliğini denetliyor.
“Ebeveynlerle Yapılan Görüşmeler Netice Vermezse Koruyucu Aileye Verilmesi Söz Konusu Olur”
Gençlik Dairelerini hedef alan göçmenlere yönelik ayrımcılık yapıldığı ve çocukların etnik kökeni düşünülmeden koruyucu ailelere yerleştirildiği yönünde eleştiriler var. Bu konu hakkında görüşünüz nedir?
Burada amaç her zaman, aile ile birlikte çocukların güvenliğinin sağlanması için bir yardım süreci oluşturmak ve geliştirmek. Ebeveynlerle birlikte yapılan görüşmelerin, çocukların güvenliğinin güvence altına alınması konusunda netice vermemesi durumunda ise, çocukların bakış açısına göre yabancı bir yere (koruyucu aile) verilmesi de söz konusu olabiliyor.