Kuzey Ren Vestfalya’dan Yurt Dışından Gelenlere Karantina Kararı
Almanya’nın en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) son 14 gün içerisinde koronavirüs riskli bölgelerde bulunup kara, deniz ya da havayoluyla gelecek yolcular, 14 gün boyunca ev karantinasına alınacak. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) test sonucu getirenler ise karantinaya tabi tutulmayacak.
- ALMANYAGündemÜLKELER
- 22 Haziran 2020
Almanya’nın en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Çalışma, Sağlık ve Sosyal İşler Bakanlığının yayımladığı genelgeye göre, eyalete hava, kara ve deniz yoluyla gelenlerden son 48 saatte yapılmış, Almanca ya da İngilizce test sonucu belgesi istenecek. Türkiye’den gelen ve Almanya’ya girişlerinde testin negatif olduğunu ispatlayan belgeyi yanlarında bulundurmayanlar ise evlerinde 14 gün karantina altında kalacak, ev halkı dışında kimse ile görüşmeyecek, misafir kabul edemeyecek.
Bu kişiler, ayrıca sağlık durumlarıyla ilgili bağlı bulundukları sağlık kurumları ile irtibata geçerek bilgi vermek zorunda olacak. Bu yolcular, doğrudan Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’ne gelmese de aynı şekilde karantinaya alınacak. Karantina kişilerin konakladıkları eve ya da uygun başka konaklama yerlerinde kalacaklar. Uygulama, 1 Temmuz’dan itibaren başlayacak.
Genelge Mahkemenin Kararını Geçersiz Kıldı
Almanya’da salgın hastalıklarla mücadeleden sorumlu Robert Koch Enstitüsü (RKI), Türkiye’de yapılacak koronavirüs testlerinin Alman makamları tarafından kabul edileceğine yönelik açıklamada bulunmuştu. KRV Eyalet Yüksek Mahkemesi, daha önce Avrupa Birliği ülkeleri dışından gelecek kişilere karantina uygulanamayacağına dair karar vermişti. Yayımlanan bu genelge ise mahkemenin bu kararını geçersiz kılmış oldu.
Türkiye riskli bölgeler arasına atılmıştı
Almanya hükümeti koronavirüs riskli bölgesi olarak aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 130 ülkeyi ilan etmişti. Ancak Köln şehir idaresi sadece Ermenistan, Bahreyn, Brezilya, Şili, Kuveyt, Umman, Panama, Peru, Katar, Suudi Arabistan ve İsveç’ten gelenlerin karantinaya alınacağını duyurmuştu. . Robert Koch Enstitüsü de riskli bölgesi şartı olarak her 100.000 kişide 50 kişiden fazla salgın görülme şartını getirmişti.(c)