Dünya

Malezya Artık Arakanlı Mülteci Kabul Edemeyecek!

Mülteci statüsü vermeyen Malezya, mültecilere karşı ülkede artan tepkileri de dikkat alarak bundan sonra Arakanlı göçmen kabul edemeyeceğini açıkladı.
27 Haziran 2020
Malezya, uluslararası sözleşmelere uygun mülteci kabul etmiyor.

Malezya Başbakanı Başbakan Muhyiddin Yassin, ülkesinin ekonomik imkanlarının yetmediği gerekçesi ile bundan sonra Arakanlı mülteci kabul edemeyeceğini açıkladı. Güney Doğu Asya Milletleri Birliği (ASEAN) konferansından konuşan Malezya Başbakanı Yassin, bu teşkilatın Myanmar’a daha fazla yardım etmesini, buna karşılık Myanmar’ın kendisinin de sorunu çözmek için çalışmasını istedi.

“Koronavirüs salgınının getirdiği sıkıntılarla birlikte artan ekonomik kaynaklarımız daha mülteciyi barındırmamızı engelliyor. Diğer ülkeler de mülteci almalı?” diyen Malezya Başbakanı, imkanlarının kısıtlı olmasına rağmen Malezya’dan daha fazla mülteci kabul etmesinin istenmesini haksızlık olduğu söyledi.
2017 yılı Ağustos ayında Myanmar ordusu Arakan’da Müslümanlara karşı yeni bir etnik temizlik başlatmış bunun sonucunda çok sayıda Arakanlı ölmüş, yaklaşık 750 bini de bölgeyi terketmek zorunda kalmıştı.

MALEZYALILAR MÜLTECİ İSTEMİYOR

Nüfusunun yarıdan fazlası Müslüman olan Malezya’da halkın önemli bir bölümü Mültecileri istemiyor. Mülteci statüsü verilmeyen ülkede binlerce Arakanlı hapsedilmiş durumda. Bu ay, ülkeye ulaşmak isteyen 10’larca Arakanlı mülteci botlarda açlıktan ölmüştü.

Malezya Başbakanı, Arakanlı mülteci sorunun ayrıca bölgede insan kaçakçılığını ve köleliği de teşvik ettiğini savundu. Yassin, bunun için BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin ülkede bulunan Arakanlıları üçüncü bir ülkeye yerleştirmesini istedi.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş