Gündem

Hollanda Kimliklerden Cinsiyeti Kaldırıyor

Hollanda kimlik kartlarında (identiteitskaart) değişiklik yaparak, cinsiyet hanesini kaldırırken, pasaportlarda kalacak.
05 Temmuz 2020

Hollanda 5 yıl içinde kimliklerde (identiteitskaart) bulunan cinsiyet hanesini kaldıracak. Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanı Ingrid van Engelshoven yapılacak olan değişikliklerle ilgili olarak teklifi meclise sundu. Teklif mecliste yasalaştığında artık Hollanda kimliklerinde kimlik sahibinin erkek ya da kadın olduğunu gösteren hane olmayacak.

Avrupa Birliği kurallarına göre ise pasaportlardaki cinsiyet hanesi yazılı olarak kalacak.

Avrupa Birliği içerisinde Almanya da kimlik kartlarından cinsiyet hanesini çıkarmıştı. Almanya örneğini anlatan Hollanda Eğitim Bakanı van Engelshoven kimliklerden cinsiyet hanesinin çıkarılması kararının, kendini tamamen erkek yada kadın hissetmeyenler için önemli olduğunu söyledi.

Hollanda’da bir hemşire, mahkeme kararıyla cinsiyet hanesine kadın (V) ya da erkek olduğunu gösteren (M) işareti yerine karışık cinsiyetli ya da öteki anlamına gelen X harfi yazdırmıştı. Almanya’da da doğum belgelerine X harfi yazdırılabildiği gibi, daha sonraki cinsiyet değişimleri sonrasında da X harfi yazdırılabiliyor.

Belçika’da da Anayasa Mahkemesi 2019 yılında, kendini erkek yada kadın olarak hissetmeyen Belçikalılara, tıbbi operasyon geçirmeden kimlik kartlarında kendi seçimleri doğrultusunda bir hak tanımıştı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş