Türkiye’nin Tıbbi Malzeme Yardımı Sancak’a Ulaştı

Yardım çağrısı üzerine Türkiye’nin Sancak’a gönderdiği tıbbi malzemeler büyük bir sevinçle karşılandı. Tırlardaki malzemeyi hastaneye halk götürdü.

Türkiye yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ciddi sıkıntıların yaşandığı ve imkanların kısıtlı olduğu Sırbistan’ın Sancak bölgesine tıbbı malzeme gönderdi. Malzemeler salgının yoğun olduğu bölgenin merkezi Novi Pazar (Yeni Pazar) şehrine ulaştı.

Boşnak Ulusal Konseyi (BNV) Başkanı Jasmina Curic, başta bölgenin en büyük şehri Novi Pazar olmak üzere Sancak’taki durumun kötüleşmesi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup göndererek yardım talep etmişti.

Yardımların Novi Pazar’a ulaşması üzerine halk, malzemeleri kamyonlardan alarak Novi Pazar Hastanesine götürdü. Tırlar Turk bayraklarını açan konvoylar eşliğinde hastaneye götürüldü.

Yardımlar önce başkent Belgrad’a askerî uçakla geldi. Uçağı Belgrad’da Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Ljajic ile Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç karşıladı. Malzemeler tırlara yüklenerek Sancak’a gönderildi.

Boşnak Ulusal Konseyi (BNV) Başkanı Jasmina Curic, yaptığı açıklamada, Türkiye ve Türk halkına teşekkürlerini iletti. “Yardım talebimizin karşılıksız kalmamış olmasından büyük sevinç duyduk” dedi ve “Bu, bizim için çok büyük bir yardım. Söz konusu yardım malzemelerinin salgının etkisini azaltmasını ve bölgedeki tüm doktorlara ulaşmasını umut ediyorum.” şeklinde konuştu.

Türkiye Sağlık Bakanlığınca hazırlanan yardımların içerisinde, 3 adet yüksek akımlı oksijen cihazı, 5 adet hasta monitörü, 30 adet merkezi oksijen debimetresi, 5 adet 12 kanallı EKG cihazı, 20 adet infüzyon pompası, 2 adet defibrilatör, 10 bin adet tanı kiti, 2 adet PCR cihazı, 5 adet ventilatör, cerrahi müdahale kiti, mobil röntgen cihazı, 10 adet UV cihazı, 30 bin N95 maske, 2 bin 675 adet N149 maske, 5 bin adet koruyucu tulum, 230 bin cerrahi maske, dezenfektan, siperlik, eldiven ve koruyucu gözlükten oluşan tıbbi ve laboratuvar ekipmanı bulunuyor.