Fransa
Gündem

Fransa’nın Yeni İçişleri Bakanı: “Din Özgürlüğüne Evet, Siyasal İslamcılığa Hayır”

28 Haziran’da yapılan belediye seçimlerinin ikinci tur sonuçlarında bazı Müslüman adayların dikkat çeken başarısı Senato’dan Jacqueline Eustache-Brinio’yu rahatsız etti. Siyasal İslamcılığın hızla ilerlediğini öne süren senatöre yeni İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’den cevap gecikmedi.
10 Temmuz 2020
Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin @ Shutterstock

8 Temmuz tarihinde Fransa Senato’sunda güncel meseleler ele alınırken Senatör Jacqueline Eustache-Brinio belediye başkanlığı seçimlerinin ikinci tur sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Senatör Eustache – Brinio, Paris’in Goussanville bölgesinde bir Müslümanın belediye başkanı seçilmesi, Garges-les-Gonesse bölgesinde ise CCIF’in (Fransa İslamofobi’ye Karşı Mücadele Derneği) kurucusu olan Samy Debbah’ın seçimi kıl payı kaybetmesine rağmen yüksek oranda oy alması ve Strazburg belediye meclisinde başörtülü bir kadının yer almasını siyasal İslamcılığın ilerlemesi olarak açıkladı.

Eustache-Brinio (Cumhuriyetçiler partisi) yeni İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’e siyasal İslamcılık ve cemaatçiliğe karşı mücadele politikasının nasıl olacağına dair soru yöneltti. Çiçeği burnunda İçişleri Bakanı Gerald Darmanin soruyu hemen yanıtladı: “Evet, siyasal İslamcılık, Cumhuriyet’in ölümcül düşmanıdır. Cemaatçiliğin tüm türlerine karşı savaşmalıyız. Fakat Fransa’da laiklik din özgürlüğünün reddedilmesi anlamına gelmez. Cumhuriyete saldıran siyasal İslamcılığın tüm çeşitleriyle savaşmalıyız” ifadeleriyle konuşmasına başladıktan sonra “Din özgürlüğüne evet, (İslam’ın) yanlış gösterilmesine hayır, siyasal İslamcılığa hayır” sözleriyle dikkat çekti.

“İsmim Gérald ama ikinci ismim Musa”

Klişelere hayır diyen İçişleri Bakanı Darmanin, cumhuriyet ve milliyet simgelerinin din ve köken fark etmeksizin tüm Fransızları kapsadığını hatırlattı ve Fransız asimilasyonundan çok gurur duyduğunu belirtti. İçişleri Bakanu, “Dedem bir yandan Allah’a dua ederken diğer yandan cumhuriyetin üniformasını giydi. İsmim Gerald ama ikinci ismim Musa. Cumhurbaşkanı ve bana eşlik edenler sayesinde Cumhuriyet Bakanı olmaktan gurur duyuyorum.”

İçişleri Bakanı’nın ilk konuşması

Gerald Darmanin, Salı günü Beauvau meydanında düzenlenen görev devir teslim töreninde yaptığı ilk konuşmasında siyasal İslamcılığa değinmişti. Darmanin, “Cumhurbaşkanı’nın ayrılıkçılık dediği şeye karşı asla taviz vermemeliyiz. Cumhuriyet’e saldıran siyasal İslamcılığa karşı tüm gücümüzle mücadele edeceğiz” demişti. Darmanin’in anne tarafından dedesi Cezayir doğumlu Moussa Ouakid. (gy)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş