Hollanda, Türkiye’den Dönenler İçin Zorunlu Karantinayı Kaldırdı
Hollanda hükûmeti, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu riskli ülkelerden tatilden dönen kişiler için uygulanan 14 günlük karantina zorunluluğuna son verdi. Bunun yerine, turuncu ya da kırmızı listedeki ülkelerden dönenlerin gönüllü olarak belirli bir süre evde kalması istenecek.
- GündemHOLLANDA
- 3 Ağustos 2020
Hollanda Sağlık Bakanı Hugo de Jonge, milletvekillerine yaptığı açıklamada, riskli ülkelerden dönenlerden gelen şikayetler üzerine, zorunlu karantina uygulamasının kaldırıldığını bildirdi. BBC Türkçe ve Hollanda basınında yer alan haberlere göre, Hollandalı bakan, zorunlu karantina için yasal dayanak bulunmadığını belirterek, Avrupa’da son günlerde turuncu ya da kırmızı bölge sayısının giderek artması nedeniyle böyle bir karar alındığını açıkladı.
Hollanda kesinlikle seyahat edilmemesi gereken bölgeleri simgeleyen kırmızı liste ile zorunlu haller dışında gidilmemesi gereken bölgeleri kapsayan turuncu listedeki ülkelerden dönenleri, 14 gün zorunlu karantinaya tabi tutuyordu. Turuncu listede bulunan Türkiye’den Hollanda’ya dönenler de, zorunlu karantina kapsamındaydı. Ancak, artık bu zorunluluk hükûmetin kararıyla ortadan kalkmış oldu.
Hollanda, riskli bölgelerden kara, deniz ya da hava yoluyla ülkeye dönen herkesin, belirli bir süre evde kalması ve mümkün oldukça kalabalık ortamlardan uzak durması için bir kampanya başlatacak.
İki hafta zorunlu karantina yasal değil
Hollanda Sağlık Bakanı Hugo de Jonge, milletvekillerine yaptığı bilgilendirmede karantinanın yasalarla belirlenmesi çağrılarına rağmen, insanları iki hafta boyunca evde kalmaya zorlamanın yasal olarak mümkün olmadığını söyledi. De Jonge zorunlu karantina uygulaması yerine işverenleri ve okulları, dersleri kaçırmadan veya çalışanları ücretsiz izin almaya zorlanmadan evde karantinada kalmalarına yardımcı olmaya çağırdı.
Halk sağlığı için tehlike yarattığından emin olunmadan, insanları zorunlu olarak 2 hafta boyunca eve kapatmanın yasal olarak mümkün olmayışından ötürü, hükûmet olanakları kolaylaştırarak, insanların kendi sorumluluğunu alarak, gönüllü olarak evde kalmasını sağlamaya çalışacak. Riskli bölgelerden dönenlere zorunlu korona testi de yapılmayacak. Dönüşte isteyenler, gönüllü test yaptırabilecek.
Kontrollerin nasıl yapılacağı araştırılıyor
Sağlık Bakanlığı ve ilgili kuruluşlar, riskli bölgelerden dönenlerin evde kalıp kalmadığını belirlemek için, telefonla arayarak rastgele kontrol gibi kontrollerin nasıl yapılacağını da araştırıyor. Resmî otoriteler, bu konuda halkı bilinçlendirerek, onları sağduyulu davranmaya teşvik edecek. Bakan Hugo de Jonge, Schiphol veya diğer havaalanlarına yeni gelenlerin rastgele seçilerek veya gönüllü olarak test edilmesinin de incelenmekte olan bir seçenek olduğunu söyledi.
Hırvatistan, Barselona ve Anvers “no go” bölgeleri
Hırvatistan, Barselona ve Anvers gibi bölgeler Hollandalıların popüler tatil destinasyonları arasında bulunuyor. Bu bölgeler gidilmemesi gereken yerler listesinde bulunurken, Hollandalı bakanlar özellikle buralardan geri dönen tatilcilerin taşıdığı riskten endişe ediyorlar. Koronavirüs (Kovid-19), Hollanda’ya büyük ölçüde İtalya ve Avusturya’daki kayak tatilinde bulunan insanlar tarafından getirildi. Sağlık bakanının açıklamalarına karşın Hollanda’nın havayolu çatı kuruluşu organizasyonu olan Barin’den Marnix Fruitema, Schiphol havaalanına gelen herkesin zorunlu test edilmesini istedi. Fruitema İtalya, Fransa ve Almanya’da yolcuların ateşinin ölçüldüğünü veya bir teste tabi tutulduğunu hatırlatarak, Schiphol gibi büyük ve uluslararası bir havaalanında da testlerin yapılması gerektiğini söyledi. Fruitema, Avrupa çapında ortak düzenlemelerin uygulanmasına destek vererek, bu uygulamaların hem yolcular hem de havacılık sektörü için de güvenilirlik açısından önemli olduğunu belirtiyor. (c)