Beyrut İçin Yaklaşık 253 Milyon Euro Toplandı

Beyrut İçin Yaklaşık 253 Milyon Euro Toplandı

Fransa ve BM’nin öncülüğünde düzenlenen “Uluslararası Beyrut ve Lübnan Halkına Destek Konferansı’nda” Beyrut için 252,7 milyon euro yardım toplandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron öncülüğünde, Birleşmiş Milletler’in (BM) desteğiyle düzenlenen “Uluslararası Beyrut ve Lübnan Halkına Destek Konferansı’nda” Beyrut için 252,7 milyon avro (298 milyon dolar) yardım toplandığı bildirildi.

Elysee Sarayından yapılan açıklamaya göre, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta meydana gelen şiddetli patlamanın ardından düzenlenen konferansta liderler uzun vadeli yardım sözü verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron,  düzenlenen acil bağış kampanyası toplantısında tüm dünya güçlerinin farklılıklarını bir kenara bırakarak Lübnan halkına destek olması çağrısında bulundu.

Bağışın Lübnan’da siyasi ya da kurumsal reform yapılması şartına bağlı olmayacağı kaydedildi.  Acil konferans sonunda yayınlanan bildiride, yardımların; zamanında, yeterli ve Lübnan halkının ihtiyaçlarını karşılayacak çerçevede, azami ölçüde şeffaflık ve etkinlikle, doğrudan yapılması gerektiği vurgulandı. Online olarak yapılan konferansa katılan liderler, “Bu yardımın BM’nin liderliğinde koordine edilmesi ve doğrudan Lübnan halkına en yüksek verimlilik ve şeffaflıkla ulaştırılması gerektiğini” ifade etti.

Amerika yardıma hazır

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamadaysa konferansa katılan Başkan Trump’ın Amerika’nın Lübnan halkına yardıma hazır olduğunu söylediği bildirildi. Açıklamada, “Başkan, Lübnan’da sükunet çağrısında bulundu, Lübnanlı barışçı protestocuların şeffaflık, reform ve hesap verilebilirlik için yaptığı çağrıları haklı buluyor.” denildi.

Liderler, aynı zamanda patlamaya ilişkin soruşturmanın tarafsız, güvenilir ve bağımsız şekilde yürütülmesinin önemine vurgu yaptı.

Beyrut için yardımda bulunanların arasında Fransa (30 milyon avro), Almanya (20 milyon avro), Avrupa Birliği (63 milyon avro) ve İngiltere (20 milyon sterlin) bulunuyor.

Lübnan halkı ayaklanıyor

Pazar günü bazı Lübnanlılar, Beyrut limanında hafta içi meydana gelen patlamadan sonra ülke liderlerini devirmek için ayaklanma çağrısında bulundu. Lübnan Maruni Patriği Beşara Butrus el-Rai ise kabinenin istifa etmesi gerektiğini kaydetti.

Lübnanlı protestocular, salı günü Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamaya hükümetin ihmalinin neden olduğu gerekçesiyle Lübnan hükümetini istifaya çağırdı. Beyrut’taki göstericilerin öfkesi, cumartesi günü şiddet eylemlerine dönüştü.

Maruni Partiği Beşara Butrus el-Rai ise hükümetin ‘‘ülkeyi yönetme biçimini değiştiremeyeceği” için kabinenin istifa etmesi gerektiğini kaydetti. Patrik, Pazar vaazında, ‘‘Bir milletvekilinin ya da bakanın istifası yeterli olmaz. Tüm hükümetin istifa etmesi gerekir çünkü ülkenin iyileşmesini sağlama becerisine sahip değiller” dedi.

Lübnan Enformasyon Bakanı Manal Abdül Samet, pazar günü yaptığı açıklamada, patlamayı ve hükümetin gereken reformları yapmayı başaramamasını gerekçe göstererek istifa edeceğini söyledi.

Halkı isyana çağıranlardan Lübnanlı Avukat Maya Mabli, ‘‘İnsanlar sokaklarda yatmalı ve hükümet düşene kadar protesto eylemlerine devam etmeli” dedi.

Cumartesi günkü protestolar, Lübnan’da binlerce kişinin yolsuzlukların ve kötü yönetimin sona ermesi talebiyle sokaklara döküldüğü ekim ayından bu yana düzenlenen en büyük gösteriler oldu. Yaklaşık 10 bin kişinin toplandığı Şehitler Meydanı’nda Cumartesi akşam saatlerinde parlamento binasına uzanan yolun üzerindeki bariyerleri aşmak isteyen göstericiler polisle çatıştı. Bazı protestocular bakanlık binalarına ve Lübnan Bankalar Birliği binasına girdi.

Beyrut Limanı’ndaki patlama

Beyrut Limanı’nda 4 Ağustos’ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm kenti sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti. Patlamada, 158 kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 6 bin kişinin yaralandığı açıklanmıştı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, patlamaya 6 yıldır Beyrut Limanı’ndaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitrat maddesinin yol açtığını söylemişti.

Bu açıklamanın ardından sosyal medyanın yanı sıra Lübnan ve dünya basınında birçok soru ve ihmal iddiaları gündeme geldi. Patlama özelliği olan 2 bin 750 tonluk amonyum nitratın neden 6 yıldır limanda tutulduğu merak konusu oldu. (c)