Toplum

Paris’te bugünden itibaren maske takmak zorunlu

Fransa’daki artan Kovid-19 vakaları nedeniyle alınan tedbirler kapsamında başkent Paris’te maske takma zorunluluğu getirildi.
10 Ağustos 2020
Foto: Shutterstock /Paris

Korona virüs (Kovid-19) salgını Avrupa’da etkisini yeniden artırmaya başlarken yöneticiler de önlemleri sıkılaştırıyor. Fransa’da 1 Ağustos’tan beri 16 ülkeden gelen yolculara havalimanlarında Covid-19 testi yapılıyor. Bu süreçte bakıcılara ek ödeme yapılması da kararlaştırıldı. Paris’te ise artan korona virüs vakaları nedeni ile 10 Ağustos’tan itibaren bazı bölgelerde maske takmak zorunlu olacak.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, Paris’te 11 yaşından büyük herkesin yoğunluğun fazla olduğu sokaklarda ve halka açık alanlarda maske takması zorunlu hâle getirildi. Başkentin Seine-Saint-Denis, Hauts-de-Seine, Val-de-Marne ve le Val-d’Oise bölgelerinde 10 Ağustos’ta yerel saatle 08.00’den itibaren maske takma zorunluluğun başlayacağı duyuruldu.

Paris’te vaka sayısı artıyor

Paris vilayetinden yapılan duyuru, Fransa’nın tek bir günde 2.000’den fazla yeni koronavirüs vakası kaydetmesiyle geldi. Valilik, ülkedeki pozitif test sayısı ortalamasının yüzde 1,6 iken Paris’te bu ortalamanın yüzde 2,4 olması nedeni ile bu kararın alındığını belirtti. Başkentteki 20-30 yaş arası vaka sayısının da diğer bölgelere göre daha fazla olduğu bildirildi.

Fransa Sağlık Müdürlüğü de yaptığı açıklamada, “Göstergeler kötüleşiyor ve virüsün ülke genelinde, özellikle de genç yetişkinler arasında daha aktif bir dolaşımda olduğunu doğruluyor.” dendi.

Paris Valiliği ayrıca Kovid-19 vaka sayılarının aralıklarla güncellenmesi ile maske takmanın zorunlu olduğu bölgelerin güncelleneceğini de açıkladı.
Fransa’da 20 Temmuz’dan beri kamuya açık ve kapalı alanlarda maske takmak zorunlu. Ülke çapında birçok şehirde, açık hava pazarlarında ve kalabalık sokaklarda yüz maskeleri zorunlu hâle getirildi. Maske takılması iç mekânlarda zaten zorunlu idi.

Bakıcılara bin euro ek ödeme

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise pandemi döneminde evdeki yaşlı ve engelli bireylere yardım edecek bakıcılara sene sonuna kadar bin euroya varan ek ödemeler yapılacağını duyurdu.

Macron, Fransa’da 1,1 milyon insana evde bakım sağlayan yaklaşık 320 bin çalışana yönelik minnet duygusunu ifade ederken söz konusu primlerin devlet ve yerel yönetimlerin bütçesinden 160 milyon euroluk bir paketle karşılanacağını açıkladı.

Fransa hükümeti daha önce de pandemiden en çok etkilenen bölgelerdeki hastane ve bakımevlerinde görev yapan sağlık çalışanlarına bin 500 euroya varan ek ödemeler yapmıştı.

16 ülkeden gelenlere test yapılıyor

Fransa, korona virüs salgını ile mücadele kapsamında 1 Ağustos’tan itibaren 16 ülkeden gelen yolculara havalimanlarında Covid-19 testi yapıyor.

Teste tabi tutulan 16 ülke arasında ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Panama, Güney Afrika, Kuveyt, Katar, İsrail, Brezilya, Peru, Sırbistan, Cezayir, Türkiye, Madagaskar, Hindistan ve Umman bulunuyor.

Vaka 197 bini, ölü sayısı 30 bini geçti

Son verilere göre Fransa’daki vaka sayısı 197,921’i buldu. Ülkede Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 30,324, iyileşen hasta sayısı ise 82,836 oldu. (c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş