Gündem

Fransa Cami Yangını İle Gündemde

Fransa’nın Lyon kentinde bulunan Esselam Camii’nde bu sabah şüpheli bir yangın çıktı. Fransa’da bir haftanın içinde ikinci kez bir camide yangın çıktı.
13 Ağustos 2020

Fransa cami yangını ile dikkatleri üzerine çekiyor. Fransa’nın Lyon kentindeki Essalam Camii’nde  bu sabah yangın çıktı. Lyon İkinci Bölge Belediye Başkanı Pierre Olivier, yangının büyük olasılıkla bir kundaklama olduğunu söyledi.

Lyon’un ikinci semtinde bulunan Essalam Camii’nde gece saatlerinde çıkan yangın sonucu giriş kapıs kullanılmaz hâle geldi. Lyon İkinci Bölge Belediye Başkanı Pierre Olivier, yangının büyük olasılıkla bir kundaklama olduğunu ve yaralanma olmadığını açıkladı.

Kundaklama  ihtimali yüksek

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Olivier, “Lyon’daki Essalam Camii’nin yakılmasını şiddetle kınıyorum. İlk bilgilere göre kundakçılık olduğunu düşünüyorum. İtfaiyecilere ve polise hızlı müdahaleleri için teşekkür ederim. ” dedi.

Lyon Camii Rektörü Kamel Kabtane, “Saldırganlar yine iş başında. Bu ne kadar sürer? ” diyerek tepki verdi.

Pek çok Müslüman kuruluş da iki caminin ardı ardına yanmasına tepki gösterirken, Essalam Camii’nin bulunduğu binanın üst katlarına evler bulunduğunu yangının insanların hayatına mâl olabileceğine dikkat çektiler.

Les identitaires adlı ırkçı gruptan şüpheleniliyor

Konuyla ilgili olarak Camia’ya konuşan CRCM (Rhône-Alpes İslam Konseyi) Başkanı Cengiz Kalaycı camiye geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Kalaycı şunları ifade etti:“Bir apartmanın zemin katında bulunan Essalam (Selam) Camii’nde gece saat 02:00 sularında yangının çıktığı haberini aldık. Bron’da bulunan Ömer Camii’nde çıkan yangının ardından yeni bir yangının olması aklımıza  Les identitaires mensubu ırkçıların yaptığı bir kundaklama ihtimalinin yüksek olacağını getirdi. Emniyet yetkilileri de Les identitaires adlı ırkçı gruptan şüphelenerek, kundaklama ihtimali üzerinde duruyor.”

15 Ağustos’ta dayanışma gösterisi yapılacak

Öte yandan cami ile dayanışma göstermek için bir 15 Ağustos Cuma günü cami önünde bir miting yapılacak. Kentte bulunan İslami kuruluşların temsilcilerinin yanı sıra yerel yetkililerin ve Müslümanların da dayanışma göstererek camiye destek olması bekleniyor.

Camiden görüntüler de çeşitli platformlarda paylaşıldı.

“Sorumluların adalete teslim edilmesi en büyük tesellimiz olur.”

Fransa’daki cami saldırıları ile ilgili konuştuğumuz İslam Toplumu Millî Görüş (CİMG) Lyon Bölge Başkanı Ahmet Yavuz, “Bron’da faaliyet gösteren Ömer’ul Faruk Camii’nde, ardından Selam Camii’nde benzer şekilde gece saatlerinde çıkan şüpheli yangınlar, kimliği belirsiz kişiler tarafından camiye yapılmış çirkin saldırılar olasılığını destekliyor. Saldırganların mabetleri hunharca yakmaya çalışmaları çevredeki vatandaşlar tarafından da tepkiyle karşılandı. Bizler de CİMG olarak camileri yakılan kardeşlerimizle dayanışma içerisindeyiz. Yetkili makamlardan suçluların biran evvel bulunup adalete teslim edilmeleri konusunda gerekli takibi ivedilikle yapmalarını bekliyoruz. Sorumluların adalete teslim edilmesi en büyük tesellimiz olur.” şeklinde konuştu.

Essalam Camii’nin saldırıdan sonraki hâli

Ömer Camii’ne ziyaret

Fransa’da 7 Ağustos’ta Lyon sınırında bulunan Bron bölgesindeki Ömer Camii’nde de sabah namazları sırasında yangın çıkmıştı. Çıkan yangın tüm camiyi sararak kullanılmaz hâle getirmişti.  Camide de yangının çıkış nedeni henüz bilinmezken, olayla ilgili soruşturma başlatılmıştı. Bu yangının ardından yapılan açıklamalarda da kundaklama endişesi ifade edilmişti.

Yangının ardından Ömer Camii’ni ziyaret eden İslam Toplumu Millî Görüş (CİMG) Lyon Bölge Teşkilatı geçmiş olsun dileklerini iletti. Ziyarete katılan CİMG Lyon Bölge Başkanı Ahmet Yavuz başkanlığındaki heyet Şube Başkanı Messaltı Abdelouahab ile görüşerek bilgi aldı, her türlü yardıma ve dayanışmaya hazır olduklarını belirtti.

Bölge KİB Başkanı Cengiz Kalaycı da, ziyaretin ardından aynı gün camiden ayrılmayarak yangında zarar gören cami idarecilerine çeşitli konularda yardımcı oldu. Basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

CIMG Lyon Bölgesi Ömer Camii’ni ziyaret etti.

 

Ömer Camii’nde çıkan yangının ardından 8 Ağustos saat: 14.00 sıralarında sıcak havaya rağmen 250’ye yakın kişinin desteği ile dayanışma mitingi düzenlendi. Gösteriye caminin komşuları, Bron şehri ve komşu şehirlerin yerel yetkilileri ve pek çok İslami kuruluşun temsilcisi de katıldı. Caminin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “40 yıldan fazla bir süredir bulunduğumuz burada böyle bir şeyle  hiç karşılaşmadık. Bu nedenle bu anları çok duygu dolu yaşıyoruz. Mobilizasyonunuz için teşekkür ediyoruz.” dendi. (ik)

 

 

 

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş