Gündem

Avrupa Birliği Kovid-19 Aşısı Alıyor

Avrupa Birliği, yeni tip koronavirüse karşı ilaç firması AstraZeneca'nın geliştirdiği potansiyel aşının alımı için anlaşma yapıldığını bildirdi.
14 Ağustos 2020
Foto: Shutterstock

Avrupa Birliği Komisyonu, Kovid-19’a karşı geliştirilen olası aşı ön alım stratejisi kapsamında ilk anlaşmanın merkezi İngiltere’nin Cambridge kentinde olan ilaç firması AstraZeneca ile yapıldığını duyurdu.

Geliştirilen aşının Kovid-19’a karşı güvenli ve etkili olduğunun kanıtlanmasının ardından AB üyesi ülkeler adına 300 milyon doz alınacağı belirtilen açıklamada, yapılan sözleşmede 100 milyon doz ilave aşı alımı seçeneğinin de yer aldığı kaydedildi.

Açıklamada, aşı çalışmaları sürdüren Sanofi-GSK ve Johnson & Johnson ile de benzer anlaşmalar için görüşmeler yapıldığı belirtildi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Avrupa Komisyonu’nun yoğun müzakereleri sonuç almaya devam ediyor. Bugünkü anlaşma, Avrupa Komisyonu’nun Aşı Stratejisinin uygulanmasında ilk mihenk taşıdır. Bu strateji, Avrupalılara ve dünyanın diğer yerlerindeki ortaklarımıza gelecekteki aşıları sunmamızı sağlayacak. ” dedi.

Aşı belirli kriterlere göre seçildi

AstraZeneca tarafından önerilen aşıyı destekleme kararının; sağlam bir bilimsel yaklaşıma ve kullanılan teknolojiye, geniş ölçekte teslimat hızı, maliyet, risk paylaşımı, sorumluluk ve üretim kapasitesine dayandığı belirtildi.

Sağlık ve Gıda Güvenliği Komiseri Stella Kyriakides ise şunları söyledi: “Haftalar süren müzakerelerin ardından bugün, bir aşı adayı için ilk AB ön satın alma anlaşmasına sahibiz. Vatandaşlarımız için bu önemli anlaşmaya yapıcı katılımından dolayı AstraZeneca’ya teşekkür ederim. Daha fazla adayı geniş bir AB aşı portföyüne getirmek için yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz. Güvenli ve etkili bir aşı, vatandaşlarımızı ve dünyanın geri kalanını koronavirüsten korumak için en kesin çıkış stratejisi olmaya devam ediyor. ”

Açıklamada bugün onaylanan anlaşmanın Acil Durum Destek Aracı ile finanse edileceği de duyuruldu.

Oxford Aşı Grubu ile Jenner Enstitüsü iş birliğinde geliştirilen ve üretim lisansı İngiliz-İsveç ilaç şirketi AstraZeneca tarafından satın alınan “ChAdOx1 nCoV-19” adlı aşı adayı, haziran sonlarında Brezilya’da insanlar üzerinde test edilmeye başlanmıştı. (aa,c)

 

 

 

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş