Dünya

Kirli Hava Avrupa’da Yılda 400 Bin Kişiyi Öldürüyor

Avrupa Çevre Ajansı’nın açıkladığı bir rapora göre Avrupa’da çevre kirliliği ile oluşan havadan yılda 400 bin, ses kirliliğinden ise 12 bin kişi ölüyor.
08 Eylül 2020
Hava ve ses kirliliği Avrupa'da her yıl 412 bin kişinin ölümüne yol açıyor.

Avrupa Çevre Ajansı (EEA) açıkladığı son raporu ile hava kirliliğinin kıtada yılda 400 bin kişinin ölümüne yol açtığını bildirdi. Ajansın yayımladığı raporda hava kirliliğinin Avrupa’da sağlığı tehdit birinci faktör olduğu açıklandı.

Ajans tarafından Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da yapılan açıklamaya göre Avrupa’da insan sağlığını etkileyen ikinci önemli faktörün ses kirliliği olduğu ortaya konuldu. Avrupa’da ses kirliliği sebebiyle yılda 12 bin kişinin öldüğü tespit edildi. Rapor, hava veya ses kirliliği sebebiyle meydana gelen ölümleri “erken ölüm” diye tanımladı. Bu tanıma göre, meydana gelen ölümlerin sebebi hava veya ses kirliliği.

Çevre kirliliği sebebiyle Avrupa’da ölüm oranları en yüksek olan ülke ise Bosna-Hersek. En az ölüm ise İzlanda’da ile Norveç’te.

Yapılan açıklamada iklim değişikliklerinin de insan sağlığına karşı tehditler oluşturduğu tespit edilirken iklim değişikliklerinin sonucu olarak sıcakların aşırı artması, su baskınlarının çoğalması da gündeme getirildi. İklim değişikliği ile hava ve ses kirliliklerinden en çok şehirlerde yaşayanları etkilemiş bulunuyor.

Avrupa Çevre Ajansı’nın bulgularına göre çevre kirlenmesini artıran etkenler arasında içme suyundaki kirlenmeler ve diğer kimyasal maddelerin de kullanılması bulunuyor. Öte yandan, tarım ve gıda ürünleri üretimi için kullanılan anti-biyotikler sebebiyle hastalık oluşturan mikrop ve bakterilerin direniş göstermeleri sebebiyle hastalıkların arttığı da bildirildi.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş