Doğu Türkistan
Dünya

Çin, Doğu Türkistan’da Son 3 Yılda 8 Bin 500 Cami ve Mescit Yıktı

New York Times gazetesi yayımladığı bir araştırmada, Çin yönetiminin Doğu Türkistan diye bilinen Sincan Uygur Özerk Bölgesinde binlerce cami, türbe ve diğer kutsal mekanı yıktığını ve kapattığını yazdı.
26 Eylül 2020
Kaşgardaki bir caminin minaresi ve cami görünümü silindi @NYTimes

Çin yönetimi, başta Uygurlar olmak üzere diğer Müslüman azınlıkların yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesinde Müslümanlara ait binlerce cami, mescit ve türbe ile diğier mekanları yıkmaya devam ediyor.

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi çeşitli resimler ve uydu görüntüleri eşliğinde yayımladığı bir araştırmasında 2017 yılından beri Sincan Uygur Özerk Bölgesinde 8 bin 500 kadar cami, mescit ve türbenin yıkıldığını ya da yerine bar ve dükkan açıldığını yazdı.

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü’nün (ASPI) bölgeye ait son raporunu değerlendiren NYT gazetesi ilgili enstitünün Sincan (Doğu Türkistan) genelinde 533 cami hakkında bilgileri toplayıp bu bölgelerin farklı zamanlarda çekilmiş uydu görüntülerini analiz ettiğini bildirdi. Enstitü camilerin yanı sıra, bölgedeki 382 adet mezarlık, türbelerin ve diğer kutsal yapıların durumunu da daha önceki resmi kayıt ve uydu görüntüleri ile karşılaştırdı.

Karşılaştırma sonucunda bu alanların yıkıldığı, tahrip edildiği ya da şekillerinin değiştirildiği tespit edildi. Örneğin, minare, minarelerdeki hilal, kubbe gibi camilere ait özellikler tahrip edilerek sırdan bir bina durumuna getirildi.

NYT gazetesi ayrıca Kaşgar’daki bir camiin bara dönüştürülmüş resmini de yayımladı.

Aynı cami daha sonra bir bar olarak işletilmeye başlandı. @NYTimes

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş