NORVEÇ
Gündem

Norveç, Mülteci Çocuğu Hristiyan Aileye Vermesi Sonrası Yargılanıyor

Norveç’te mülteci bir anneden alınan çocuğun koruyucu aileye evlatlık olarak verilmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nin en üst yargı makamında, düşünce, vicdan ve din hürriyetini ihlal ettiği gerekçesiyle yargılanıyor.
19 Kasım 2020

Norveç’te, geçtiğimiz yıl, Somalili Mariya Abdi İbrahim adlı sığınmacı bir kadının çocuğu, annenin tüm itirazlarına rağmen Norveçli Hristiyan bir koruyucu aileye evlatlık olarak vermişti. Strasburg’daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ise 17 Kasım 2019’da verdiği kararda Norveç’in, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “özel hayata ve aile hayatına saygı” hakkını içeren 8. Maddesini ihlal ettiğine hükmetmişti.

 “düşünce, vicdan ve din hürriyeti”ni ihlal

Anne şimdi ise rızası dışında çocuğunu Hristiyan bir aileye evlatlık veren Norveç Yüksek Mahkemesinin aynı zamanda AİHS’nin “düşünce, vicdan ve din hürriyeti” ile ilgili 9. Maddesini de ihlal ettiği gerekçesiyle AİHM’de yargılanmaya devam etmesini talep etti. Yeniden başlayan bu dava süreci, Avrupa’da Müslüman ailelerden alınıp Hristiyan ailelere verilen çocuklar açısından da tarihî bir öneme sahip.

Çocuk, koruyucu ailenin yanına yerleştirmişti

2010’da 17 yaşındayken o zaman 2 aylık olan oğlu ile Norveç’e iltica eden Somalili Mariya Abdi İbrahim, oğluyla birlikte bir anne-çocuk yurduna yerleştirilmişti. Bir süre sonra yurt yetkilileri, annenin çocuğuna zarar verdiği ve personelin koruması olmadan çocuğun hayatının tehlikede olduğuna dair Çocuk Esirgeme Hizmetlerine bir rapor göndermesi sonrası çocuğu anneden alarak bir koruyucu ailenin yanına yerleştirmişti. Anne çocuğunun koruma altına alınmasına itiraz etmemekle birlikte, oğlunun Norveç’te yaşayan kuzenlerine veya Somalili veya Müslüman bir koruyucu ailenin yanına yerleştirilmesini talep etmiş ancak çocuk Norveçli Hristiyan bir koruyucu aileye verilmişti.

Reklam (İç Sayfa)

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş