Gündem

Koronavirüs Sorumlusu Olarak Göçmenleri Gösteren Başbakan Kurz’a Tepki Yağdı

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un bir basın toplantısında, koronavirüs vakaları artışını göçmenlere bağlaması ülkedeki siyasetçilerle, gazetecilerden tepki gördü.
Esra Özel | Ahmet Uyar
08 Aralık 2020
Koronavirüs vakalarının artışından göçmenleri sorumlu tutan Avusturya Başbakanı Kurz'un açıklamaları tepki çekti.

Avusturya’daki kronavirüs vaka sayılarının artması üzerine Başbakan Sebastian Kurz’un gittikleri yerlerden dönen göçmenleri sorumlu tutması tepkilere neden oldu. Hükümet ortağı Başbakan Yardımcısı ve Yeşiller Partisi Genel Başkanı Werner Kogler ve Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig ile pek çok gazeteci de Kurz’u eleştirdi.

ORF televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Armin Wolf canlı yayında Başbakan Kurz’un sözünü kesip “Lütfen konuşmaya devam etmeyin, çünkü gerçekleri konuşmuyorsunuz.” dedi.

Viyana’da yayımlanan haftalık Falter gazetesi Yayın Yönetmeni Florian Klenk de Kurz’u, Neofeschist: Yeni Delikanlıcı olarak niteledi. Twitter hesabından Kurz’a tepki gösteren Klenk, “Ta baştan beri kendisine yaptığımız suçlamalarda olduğu gibi Kurz, ‘Yeni Delikanlıcı’dır. Krizin tam ortasında olduğumuz bir zamanda ulusu bölen ve ‘muhtevası olmayan yakışıklı’dır.” diye yazdı.

Türkiye ve Balkanlardan Gelenleri Hedef Gösterdi

Kurz, Puls24 kanalına verdiği röportajda, Avusturya’daki enfeksiyon sayılarının yükselişini yaz aylarında tatile giden özellikle de Türkiye ve Balkanlardan dönen kişilerden kaynaklandığını söylemişti. Kurz, “Enfeksiyonların üçte birinin geri dönen tatilcilerden dolayı ortaya çıktığını biliyoruz. Ama özellikle Balkanlar ve Türkiye’de yaz tatilini geciren göçmenler, orda enfekte olup virüsü ülkemize getirdiler. Böylece virüs Avusturya’ya yayıldı ve vaka sayılarının artmasına neden oldu.” ifadelerini kullanmıştı.

Lütfen Konuşmaya Devam Etmeyin, Çünkü Gerçekleri Konuşmuyorsunuz

Başbakan Kurz, ORF kanalında ZIB2 haber programına da katıldı. Haber Müdürü Armin Wolf, Başbakan Kurz’a açıklamalarını hatırlattı ve bir çok kesimden tepki aldığını söyledi. Kurz, yine aynı açıklamaları yaparken Armin Wolf, Kurz’un sözünü kesip “Lütfen konuşmaya devam etmeyin, çünkü gerçekleri konuşmuyorsunuz.” dedi.

Başbakan Sebastian Kurz’a Kogler Ve Ludwig’ten Tepki

Kurz’un açıklamasından sonra Başbakan Yardımcısı Werner Kogler ve Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig tepki gösterdi. Kogler, Kurz’un açıklamaların bir çok kişiyi kızdırdığını ve incittiğini, bu tür açıklamlar yapılırken daha hassas olunması gerektiğini belirtti. Kurz’un açıklamalarını eleştiren Ludwig, “Öyleyse yaz aylarında sınırlarda neden test yapılmadı? “sorusunu yöneltti. Ludwig, Kurz’u “halkı kutuplaştırmak”la suçladı.

Resmi Rakamlar Kurz’u desteklemiyor

Avusturya Sağlık ve Gıda Güvenliği Ajansı’nın (AGES) yaptığı bir açıklamada, yaz aylarında sadece iki haftada meydana gelen vaka sayılarının üçte birinin Balkanlardan geri dönenlerden kaynaklandığını belirtti.

Açıklamda, ancak bu verilen hiç bir şekilde tatilcilerin milliyetleri ile alakalı olmadığını hatta Balkanlara tatile gidenlerin büyük kısmının aslında Avusturya kökenli vatandaşların oluşturduğunu vurgulandı.

Kurz yapılan suçlamaları reddetti

Başbakan daha sonra katıldığı bir canlı yayın programında, muhalefet kanadından ve ülke genelinden gelen iddaları yalanladı.

Kurz, “Benim batı Balkan ülkelerine olan yakınlığımı ve bağımı herkes bilir, hatta o bölgeden bir çok arkadaşım var ve Balkan ülkeleri yöneticileri ile dostane ilişkilerim mevcut.” dedi.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş