Gündem

Bosna Hersek’te Dayton Barış Anlaşması’nın 25. Yılı Dolayısıyla Etkinlik Düzenlendi

Bosna Hersek'te, Bosna Savaşı'nı (1992-1995) sonlandıran Dayton Barış Anlaşmasının 25.yıl dönümü dolayısıyla etkinlik gerçekleştirildi.
13 Aralık 2020
@Shutterstock

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko’nun ev sahipliğinde başkent Saraybosna’daki tarihi Vijecnica Kütüphanesinde düzenlenen etkinliğe Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Bisera Turkovic, Avrupa Birliği (AB) Delegasyon Şefi Johann Sattler ve ülkedeki diplomatik temsilciler katılırken, birçok ülke ve uluslararası kuruluş temsilcisinin gönderdiği video mesajlar gösterildi.

“BOSNA KARMAŞIK SİYASİ YAPISINA RAĞMEN AYAKTA KALMAYI BAŞARDI”

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle kısıtlı katılımla gerçekleşen etkinlikte konuşan Inzko, barışın, Bosna Hersek’e 30’dan çok denemenin ardından ancak Dayton Anlaşması ile geldiğini anımsatarak, “Barışın önemini Yukarı Karabağ örneğinde, Orta Doğu’da, Keşmir’de yaşanan çatışmalarda anlıyoruz.” diye konuştu. Dayton’un iki neticesi bulunduğuna dikkati çeken Inzko, bunlardan birinin barış diğerinin ise karmaşık siyasi yapısına rağmen ayakta kalmayı başaran Bosna Hersek olduğunu vurguladı.

BOSNA HERSEK  “ZOR BİR GEÇMİŞ VE İYİ BİR GELECEK DÖNEMECİNDE”

Dışişleri Bakanı Turkovic de Dayton Barış Anlaşması’nın Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan en büyük trajediyi sonlandırdığını ve Bosna Hersek’i yok olmaktan kurtardığını belirterek, “Bosna Hersek, bugün zor bir geçmiş ve iyi bir gelecek dönemecinde bulunuyor. Entegrasyon sürecimizde bize destek olan dost ülkelere ve Bosna Hersek’in var olmasına katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum.” dedi.

BOSNALILAR KARŞILIKLI SAYGI VE HOŞGÖRÜ SAYESİNDE HAYATTA KALDI

Programa Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı sıfatıyla video mesaj gönderen Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ise Bosna Hersek halkının karşılıklı saygı ve hoşgörü sayesinde hayatta kalmayı başardığını ifade ederek, uzun vadeli ve kapsamlı bir barışın, uzun bir süreç olduğunu ve gelecekte atılabilecek adımların değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

MASUM SİVİLLERİN ÖLDÜĞÜ KANLI SAVAŞIN BİTİŞİ

Bosna Hersek’te 1992-1995 yıllarında yaşanan ve binlerce masum sivilin yaşamını yitirdiği kanlı savaş, ABD’nin Ohio eyaletindeki Dayton şehrinde bulunan Wright-Paterson Hava Üssü’nde 21 Kasım 1995’te paraf edilen ve 14 Aralık 1995’te Fransa’nın başkenti Paris’te Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç, Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Milosevic ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tudjman tarafından imzalanan Dayton Barış Anlaşması ile son bulmuştu.(AA,C)

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş