FRANSA
Gündem

36 İnsan Hakları Örgütü Fransa’yı BM’ye Şikayet etti: “Fransa Resmen İslam Düşmanlığı Yapıyor”

Fransa'yı BM'ye şikayet eden insan hakları örgütleri, ülkede son aylarda devlet onaylı İslam düşmanlığının şok edici seviyeye çıkmasına tanık olunduğunu, buna karşı mevcut Fransız hukuk sisteminde etkili bir çözüm bulunmadağını, dolayısıyla BM'nin müdahil olması gerektiğini bildirdi.
23 Ocak 2021

Çoğu Avrupa ve Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan 36 insan hakları örgütü Fransa’yı, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları  Konseyi’ne (UNHRC) şikayet etti. İnsan hakları örgütleri şikayetlerinde, Fransa’nın başta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile İçişleri  Bakanı Gérald Darmanin olmak üzere hükümet üyelerinin Müslümanlara karşı tutumunun uluslararası hukuku ihlal ettiğini ifade etti.

Ülkede yürütülen politikalar ve Müslümanlar aleyhine çıkarılan yasalar sebebiyle, Fransa’nın İslam düşmanlığı ve Müslümanlara karşı yapısal ayrımcılığı güçlendirdiği gerekçesi ile  Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne baş vuran insan hakları örgütleri, BM’nin, Fransa hükümetine karşı resmî ihlal süreci başlatmasını talep eden bir yazı yazdı.

Middle East Eye portalı, 28 sayfalık bir belgede, 13 ülkeden 36 kuruluşun şikayetinde “Paris tarafından onaylanan mevzuatta korunan bir dizi temel hak, Müslümanlara karşı açık bir şekilde ihlal edilmiştir.” denildiğini yazdı.

Şikayet mektubunda, Fransa’nın, ülkedeki Müslüman topluluklarla ilgili siyasetinin, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi gibi uluslararası ve Avrupa yasalarını ihlal ettiği gündeme getirildi.

Fransız hukuk sistemi içinde yapısal İslam düşmanlığını durdurmak için etkili bir çözüm bulunmadığı ve bu nedenle hükümete karşı resmî bir ihlal sürecinin gerekli olduğu dile getirilen şikayet mektubunda şu ifadeler de yer aldı:

“Fransa, son aylarda devlet onaylı İslam düşmanlığının şok edici seviyeye çıkmasına tanık oldu. Birleşmiş Milletler sözleşmelerine imza atan bir ülke olarak, Fransa’nın uluslararası yükümlülüklerini bu kadar açık bir şekilde ihlal etmesine ve buna rağmen kendisini hâlâ ‘özgürlük, eşitlik, kardeşlik’ ülkesi olarak sunmasına izin verilemez.”

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş