Gündem

Berlin Eyalet Eğitim Bakanı “Başörtüsü Yasağını” Devam Ettirmek İstiyor

Almanya’nın Başkenti Berlin Eyalet Eğitim Bakanı sosyal demokrat Sandra Scheeres (SPD) Berlin'deki okullarda öğretmenlerin başörtüsü ile ders verebilmesine imkan tanıyan mahkeme kararına itiraz edecek.
13 Şubat 2021

Eyalet Eğitim Bakan Sandra Scheeres, bu yıl Ağustos ayında Federal İş Mahkemesi’nin verdiği kararın başörtülü öğretmenlere okullarda çalışma imkanı vermesi üzerine, adına Neutralitätsgesetz denilen “Tarafsızlık Yasası”nın bu şartlarda Almanya anayasası ile nasıl uyumlu olabileceğinin tespit edilmesini istiyor. Bakan Scheeres’e göre ilgili tarafsızlık yasası, okullarda dinî sembolleri yasaklıyor.

Berlin Eğitim Bakanı’nın bu kararına karşı ise Yeşiller Partisine mensup Eyalet Adalet Bakanı Dirk Behrendt karşı çıkıyor. Ancak Adalet Bakanı Behrendt de yasanın yeniden duyenlenmesinden yana. Berlin eyalet hükümetinin üçüncü koalisyon ortağı Sol Parti ise gündeme getirilen çözümlerin hepsinin de tartışmalı olduğu görüşünde.

Sosyal Demokrat olan Berlin Eyalet Başbakanı Michael Müller de “Tarafsızlık Yasasının” değiştirilmeden aynen korunup uygulanması taraftarı olduğunu açıkladı.

Federal İş Mahkemesi, başörtülü olduğu gerekçesi ile işe alınmayan bir başörtülü öğretmeni, “ayrımcılığa maruz kalmak”dan haklı bularak, öğrtmene tazminat ödenmesi kararını vermişti.

2005 yılında yürürlüğe giren Tarafsızık Yasası, Müslümanları hedef alan bir yasa olarak çıkarılmıştı. Buna göre okullarda her türlü dinî sembol yasaklandı. Ancak, yasa sadece Müslümanlar aleyhine işletildi. 2015 yılında bir karar veren Federal Anayasa Mahkemesi, dinî sembollerin okul huzurunu bozmaları durumunda ancak yasaklanabileceğine hükmetmişti.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş