Toplum

Sanal Ortam Dolandırıcılarını “Yemlemek” Giderek Yaygınlaşıyor

İnternet ve telefon ortamında yaygınlaşan sanal ortam dolandırıcılığına karşı, dolandırıcıları, uyduruk bilgilerle “yemlemek” ve onları sürekli meşgul ederek bıktırmak giderek yaygınlaşıyor.
13 Şubat 2021

İnternetin tüm dünyada hızlı bir şekilde yaygınlaşmasından sonra ortaya çıkan sanal ortam dolandırıcılığına karşı tedbirler çeşitli platformlarda devam ediyor. Bu tedbirlerden birisine “yemlemek” deniliyor. Son aylarda dolandırıcılık olaylarının artması üzerine aktivistler sanal ortam dolandırıcılarını “yemleme” platformları kurdu.

Aktivistler, dolandırıcıları dolandırmak için “yemleme” yaparak onları tuzağa çekmeye çalışıyor. Kendilerine gelen mesaj, bildiri, sms ya da e-postaların dolandırıcılık amaçlı olduğunu tespit eden “yemleyici” gruplar, bu bildirilerin arkasındaki kişilerle irtibata geçiyorlar. Böylece ilgili internet dolandırıcılarını ya gereğinden fazla meşgul ediyorlar, ya da, güvenlik görevlisi oldukları izlenimi veriyorlar. Yemleyiciler bu yolla, daha fazla masum kişinin dolandırmalarına engel oluyor.

İnsanların Acil İhtiyaç ve Çaresizliği Daha Çok Hedef Oluyor

İnternet ortamında dolandırıcılık, çoğunlukla, herkesin karşılaşabileceği durumlarda gerçekleşiyor. Bir işsiz kimseyi dolandırmanın en inandırıcı yolu, o kişiye iş teklifi yapmak, ya da, az da olsa para ödülü sunmak olarak gösteriliyor. Bununla birlikte, paketiniz geldi, para kazandınız, sanal paralar ve çok kazandıran şirketlere yatırım gibi alanlarda yapılan dolandırıcılıklarda çok sayıda kişi mağdur oluyor.

Çok yüksek rüşvet, miras ya da devlet şirketlerinin fazla parasının ülke dışına çıkarılmasına yardım edilmesi gibi alanlarda da dolandırıcılık yapılıyor.

Yemlemede Dikkat Edilecek Hususlar

“Scambaiting” yani “dolandırıcıları yemlemek” denilen uygulamada dikkat edilmesi gerken husular var. Dolandırıcı yemleme grupları bu konuda çok sayıda bilgi sunuyor.

Yemleyicilerin, dolandırıcılarla irtibat sürecinde ne olursa olsun hiç bir şekilde, isim, kimlik, banka hesap veya kredi kartı numarası, cadde ve şehir gibi, o anda o kişi ile ilgili olmasa da gerçek bir bilgiyi dolandırıcalara vermemesi gerektiği, zira bu bilgilerin dahi daha sonra kullanılabileceği ifade ediliyor.

Almanca konuşan yemleyiciler genellikle, Am Betrugsweg 5, Skrupella (Dolandırıcılık Sokak 5, Vicdansız (aslı: Skrupellos) gibi gerçeğe uygun olmayan adresler veriyor.

Dolandırıcıların istediği, kimlik ya da diğer bilgilerin belge olarak gösterilmesinin istendiğinde de dolandırıcılara, kesinlikle açılmayacak ve içinde yine kesinlikle herhangi bir bilgi olmayan dosyaların gönderilmesi isteniyor. Bu dosyaların, boyutlarının ise büyük olması tercih ediliyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş