Yazarlar

Almanya’da Şirketlere Verilen Korona Yardımlarındaki Son Durum

Almanya'da şirketlere verilen korona yardımlarındaki son durumu aşağıda özetledik. Ciro kaybına göre yardım oranları da değişiyor.
19 Şubat 2021

ZORLUĞU AŞMA YARDIMI II (ÜBERBRÜCKUNGSGELD II)

2020 yılında Eylül-Aralık ayları arasında iş hacminde en az yüzde 30’luk gerileme yaşayan firmalar, bu yardım için bir avukat, mali denetçi veya vergi danışmanı ile başvuru yapabilir. Başvuru tarihi 31 Mart 2021 tarihine kadar uzatılmıştır.

Bu yardım kapsamında, yüzde 30-50 arası ciro gerilemesi için yüzde 40 oranında destek alınabilirken, yüzde  50-70 oranındaki azalma için yüzde 60 oranında yardım alınabiliyor. Yüzde 70’den fazla olan ciro gerilemesi için ise sabit giderler için yüzde 90 oranında destek alınabiliyor.

Buna ilaveten başvuru masrafları ile korona tedbir masrafları da karşılanıyor. Desenfektan, hava filitreleme sistemleri veya gastronomi için dışarıya kurulan çadır ve ısıtma sistemlerinin masrafları buna ilave edilebiliyor. Kısa çalışma ödeneği almayan personelin sabit giderinin yüzde 20’si karşılanıyor.

Aylık en fazla alınabilecek yardım ise 50.000 € dur.

ZORLUĞU AŞMA YARDIMI III (ÜBERBRÜCKUNGSGELD III)

Bu yardım paketi 2020 yılı Kasım ve 2021 yılı Haziran ayları arası için yapılan bir yardım paketidir. 2 numaralı paketten farklı olarak büyük şirketler de bu yardıma başvurabiliyorlar. Kasım ve Aralık ayları için 2 numaralı paketten faydalanlar ek olarak 3 numaralı pakete başvurabilirler. Almış oldukları yardım bu aylar için hesaba katılarak yeni yardım miktarı tespit edilir. Kasım veya Aralık ayı yardım paketinden destek alanlar ise zorluğu aşma yardımı III için bu iki ay için başvuru yapamaz.

Aylık olarak alınabilecek yardım miktarı ise 50.000 Euro’dan dan 1,5 Million Euro’ya çıkarılmıştır. Önceki pakette dahil olmayan bazı giderler de bu yardıma dahil edilmiştir. Korona hijyen standartları uyguluyabilmek için yapılan tadilat masrafları gibi masraflar, aylık 20.000 Euro’ya ya kadar desteklenmektedir. Hatta Mart ayına kadar geriye dönük de talep edilebiliyor.  Bu paket içerisinde ek olarak bir seferlik dijitalleşme masrafları da karşılanmaktadır. Dijitalleşme için ise en fazla bir seferlik 20.000 Euro’luk destek talep edilebilir.

KASIM VE ARALIK YARDIMLARI

Kasım ve Aralık yardımlarını yasaklar dolayısıyla doğrudan mağdur olan gastronomi, gezi ve eğlence sektörleri vb. alabilmektedir. Ayrıca bu tür şirketlerle çalışan ve kendisinin cirosu en az 80% azalan şirketler de bu yardımı alabilmektedir.

Hesaplamalar, bir önceki senenin cirosunun 75% miktarı üzerinden yapılıyor. Sınırlandırmalara rağmen alternatıf hizmet sunan, dolayısıyla bir şekilde geliri olanlar, bir önceki senenin yüzde 25% lik cirosunu aştığı takdirde, aştığı oranda 75’lik hakkı düşmekte. Başvuru için son gün ise 30 Nisan’dır.

Pin It on Pinterest

Paylaş