Gündem

Bavyera “İslam Din Dersi Değil, İslam Dersi Verecek”

Almanya’nın Bavyera eyaleti gelecek yıldan itibaren okullarda “İslam Dersi” verecek. Eyaletteki İslami cemaatler, eyaletin “İslam Dersi” kararını eleştirdi ve bunun yerine anayasal “İslam Din Dersi” verilmesini istedi.
25 Şubat 2021
@Shutterstock

Almanya’nın Bavyera eyaleti, eyaletteki okullarda seçmeli ders olarak “İslam Dersi” koydu. Eyalet Başbakanlık Dairesi, etik derslerinin yanı sıra, Müslüman öğrencilere “İslam Din Dersi”ne alternatif bir imkân sunulduğunu bildirildi.

Açıklamaya göre “İslam Dersi”, İslam dini hakkında Almanca bilgi sunacak ve öğrencilerin federal ve eyalet anayasalarının ruhunu kavrayacak değerleri öğrenmesine yardımcı olacak.

Bavyera eyaletindeki ilgili “İslam Dersi”nde öğretmenlik yapacak olan öğretmenlerin, Müslüman öğrencilerin bağlı bulunduğu İslamî cemaatlerin onayını alması gerekmeyecek.

Seçmeli zorunlu ders olarak okullarda sunulacak olan “İslam Dersi” ilk olarak 350 okulda uygulanmaya başlayacak. İslam hakkındaki bilgilendirmeler için Erlangen-Nürnberg Friedrich-Alexander Üniversitesi, İslam Din Araştırmaları Danışma Kurulu’ndan (DIRS) bilgi ve danışmanlık hizmeti alınabilecek.

Müslümanlar Tepki Gösterdi

Bavyera eyaletinin, eyalet okullarında bulunan 160 binden fazla Müslüman öğrenciye anayasal “İslam Din Dersi” imkânı vermek yerine, Müslüman cemaatleri, dolayısıyla doğrudan Müslüman öğrencileri dışlayan “İslam Dersi” verme planı eyaletteki İslamî cemaatlerin tepkisine yol açtı.

Eyaletteki İslamî cemaatlerin yanı sıra Almanya İslam Konseyi, DİTİB ve Almanya Müslümanları Merkez Konseyi de tek yönlü ders kararını eleştirdi.

İlgili İslamî cemaatler yaptıkları ortak açıklamada, eyalet okullarında anayasal “İslam Din Dersi” verilmesini istedi. Açıklamada şöyle denildi:

“Bavyera eyaletinin “İslam Dersi” uygulaması, İslamî dinî cemaatlerin tasavvurundan ve dinî cemaatlerin hedefinden uzaktır. Din dersleri, bir dine mensup olan çocukların kendi dinî inançlarını öğrenmelerini hedeflemektedir. Bunun için Bavyera eyaletinin, eyalet anayasasına göre bir “İslam Din Dersi” uygulaması başlatmasını istiyoruz. Bu konuda iş birliğine hazırız.”

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş