Filipinler
Dünya

Filipinlerler’de Barışa Giden Yolda Yeni Adım

Filipinlerde Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) üyeleri ile komünist Yeni Halk Ordusu (NPA) üyeleri için af çıkarıldı. Cumhurbaşkanı Duterte yasayı onayladı. Müslüman Bangsamoro Özerk Yönetimi de MİKC mensuplarını hükümette istihdam edecek.
25 Şubat 2021
Bangsamoro @aa

Filipinler Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte’nin, ülkede silah bırakmayı ve teslim olmayı kabul eden isyancılara yönelik af yasasını onaylaması ülkede olumlu karşılandı. Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte’nin onayladığı af yasasından, Moro İslami Kurtuluş Cephesi üyeleri ile Yeni Halk Ordusu’na (NPA) mensup komünist isyancılar yararlanacak.

Yasaya göre silah bırakıp teslim olanlar bir yıl içerisinde aftan yararlanmak için müracaatta bulunabilecekler.

Ülkenin güneyinde yer alan Mindanao’da Müslüman Bangsamoro Özerk Yönetimi (BARMM) de uzun yıllardır silahlı özerklik mücadelesi veren Moro İslami Kurtuluş Cephesi üyelerini istihdam edecek.

İstihdam yasasını Bangsamoro Özerk Yönetimi (BARMM) Başbakanı Hacı Murat İbrahim imzaladı @aa

MİCK MENSUPLARI DEVLET MEMURU OLACAK

Cephe üyelerinin istihdamı için özel yasa da çıkarıldı. Yasa, Bangsamoro Özerk Yönetiminin, Moro İslami Kurtuluş Cephesi üyelerini gerek memur, gerekse işçi ve güvenlik görevlisi olarak istihdam etmesine imkan tanıyor.

Moro İslami Kurtuluş Cephesi’nin bulunduğu Müslüman Bangsamoro Özerk Yönetimi (BARMM) Başbakanı Hacı Murat İbrahim, şimdiye dek 13 bin 500 MİKC üyesinin silah bıraktığını ve geçiş hükümeti olarak 40 bin üyeyi silahsızlandırmayı hedeflediklerini açıklamıştı.

Silahsızlandırma sürecinde henüz ilk aşamayı tamamladıklarını belirten Başbakan İbrahim, geri kalan 26 bin 500 MİKC üyesini silahsızlandırmanın bu yıl içinde bitemeyeceğini, bu nedenle geçiş hükümetinin 2022’de dolması beklenen sürenin 2025’e kadar uzatılmasını talep ettiklerini vurgulamıştı.

Müslüman Mindanao’da Bangsamoro Özerk Bölgesi

Ülkenin güneyindeki Mindanao’da bağımsızlık mücadelesi veren MİCK ile Filipin ordusu arasında yaklaşık 60 yıl süren savaşın ardından, 2012 yılında ateşkes imzalanmıştı.

Barış anlaşması sürecinin ardından, Mindanao’da Ocak 2019’da yapılan halk oylamasıyla “Bangsamoro Organik Yasası” kabul edilmiş ve bölgede “Bangsamoro Geçiş Hükümeti” resmen kurulmuştu. (c/aa)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş