Gündem

Suriye’de Açlık Krizi: 12 Milyon Kişinin Hayatta Kalma Mücadelesi

Suriye'de açlık krizi  bölgedeki her dönemden çok daha kötü durumda. Suriye'deki insani durum 2020'de özellikle mülteciler açısından son derece kötüleşti. On iki milyondan fazla insan yeteri kadar yiyeceğe sahip değil.
Merfua Şeker
10 Mart 2021
Suriye’de açlık krizi, 12 milyon insan etkiliyor. Fotoğraf: shutterstock

Suriye’de açlık krizinden etkilenen 12 milyon insan, savaşın başlamasından bu yana bugüne kadarki en zor dönemi yaşıyor. Dünya Açlık Yardım Vakfı’na  (Welthungerhilfe) göre, on yıllık savaşın ardından Suriye bugüne kadarki en büyük açlık krizini yaşıyor.

Alman haber ajansı dpa kaynaklı haberlere göre Suriye Yardım Örgütü Koordinatörü Konstantin Witschel, on iki milyondan fazla insanın yeterince yemek yemediğini – bu durumun “endişe verici rekor bir kayıt” olduğunu söyledi. On iki milyon insan – bu, nüfusun neredeyse yüzde 60’ı. Genel olarak insanların durumu geçen yıldan itibaren aşırı derecede kötüleşti. Kış soğuğu ve şiddetli yağmur şu anda insanları etkiliyor. Mülteci kamplarında her şey eksik. Witschel, “Ziyaretimiz sırasında altı veya yedi derecede yalnızca kazak ve sandalet giyen 30 çocukla tanıştık.” dedi.

Suriye’de Açlık Krizi: Ebevynler çocukları yesin diye yemek yemiyor

Witschel’e göre, ebeveynler çocuklarını besleyebilmek için kendileri yemek yemekten vazgeçiyor. Bu da Suriye’deki açlık krizinin en acı sonuçlarından biri olarak yansıyor. Witschel’e göre, “Yemekler de küçülüyor veya tamamen iptal ediliyor.” İnsanlar yiyecek alabilmek için borca ​​giriyorlar. Ek olarak, çocuk işçiliğiyle ilgili artan sorunlar var. Suriye lirasındaki düşüş gıda fiyatlarını üç katına çıkardı. Korona salgınının ekonomik sonuçları yumuşatılamadı. Ayrıca Witschel, pek çok insanın hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları asgari miktarın ancak yarısını elde edebildiklerini ifade etti.

Kamplarda durumlar daha zor

Suriye’de  açlık krizinden mültecilerin özellikle etkilendiğine  dikkat çekiliyor. Kuzey Suriye’nin Asas kentine yaptığı ziyaretten sonra Witschel, “Kamplardaki durum korkunç” dedi. Şu anda, kış soğuğu  ve şiddetli yağmur da insanları etkiliyor.

Kendilerini korona virüsünden koruyacak imkânlara da sahip değiller. Koordinatör yardımcısı, “Bunlar en kötü durum koşulları” dedi. “İnsanlar, mesafelerini korumanın hiçbir yolu olmadan, korumasız, dezenfektanlar ve uygun tıbbi bakım olmadan aşırı kalabalık kamplarda iç içe  yaşıyorlar. Resmî olarak düşük sayıda koronavirüs enfeksiyonu vakası gerçekçi değil çünkü bölgede test yapmak pek mümkün değil.” sözlerine yer verdi.

İnsani yardımlar yetersiz finanse ediliyor

Suriye’deki iç savaş Mart 2011’de Beşar Esad hükûmetine karşı protestolarla başladı. O zamandan beri milyonlarca insan kaçtı ve yüz binlerce kişi öldü. BM yardım örgütü Ocha’ya göre, sadece ülkenin kuzeyinde, İdlib vilayetinde ve Halep bölgesindeki çekişmeli bölgelerden yaklaşık bir milyon insan yerinden edildi. Şu anda hükûmet muhaliflerinin elinde bulunan bölge, yaklaşık 2,7 milyon yerinden edilmiş kişi de dahil olmak üzere dört milyondan fazla insana ev sahipliği yapıyor. Yarısından fazlasının insani yardıma ihtiyacı var ve BM’ye göre büyük ölçüde yetersiz finanse ediliyor.

Suriye’de insan hakları ihlal ediliyor

Bir BM raporuna göre, iç savaş boyunca insan haklarının “en iğrenç ihlalleri” işlendi. Sivil nüfus pahasına, hükûmet güçleri ve diğer gruplar bölgeleri ele geçirmeye ve kontrol etmeye odaklandı. Halk acımasız bombardımana ve zehirli gazla saldırılara maruz kaldı. Örneğin kuşatmalar sırasında, insani yardım üzerindeki “utanç verici kısıtlamalar” nedeniyle aç kaldılar. Ayrıca kimyasal silahların yanı sıra misket bombası ve varil bombalarının kullanımı toplam 38 vakada belgelendi.

Bağış konferansı” ve Güvenlik Konseyi Suriye için toplanacak

Suriye’de açlık krizi açısından mart ayındaki Suriye “bağış konferansı” (Geberkonferenz) ve haziran ayında Güvenlik Konseyi kararının uzatılmasıyla ilgili olarak yapılacak toplantı insani durumu iyileştirmek için önem arz eden iki tarih olacak. Ancak geçen yılki bağış konferansında, yardım planının sadece yüzde 50’den biraz daha fazlasına ulaştı – ve bu yıl ihtiyaç daha da yüksek. Witschel, yardım kuruluşlarının ülkeye erişimini sağlayan Güvenlik Konseyi kararından da umutlu değil. Son yıllarda Rusya defalarca sınır geçişlerini karardan kaldırdı. Dünya Gıda Programı, tek bir sınır geçişinden ayda yaklaşık 1,3 milyon insana hizmet veriyor. Bu koşullar altında Suriye’de açlık krizinin kısa vadede çözülebilmesi de mümkün görünmüyor.

Reklam (İç Sayfa)

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş