Yazarlar

Almanya’da 2021 Yılında Değişen Kanunlar-II

Yusuf Kutlucan, Camia Haber'e Almanya'da 2021 yılında değişen kanunlar hakkında yazdı.
11 Mart 2021

Komisyonun pay edilmesi

Almanya’da tüm eyaletlerde, ev ve daire satışlarındaki komisyonlarda 23.12.2020 tarihi itibariyle tek bir uygulamaya geçildi. Buna göre, tüketicilerin ödeyecekleri komisyon ücreti alıcı ile satıcı arasında yüzde 50 oranında paylaşılacak.

Tek kullanımlık plastik yasağı

03.07.2021 tarihi itibariyle Avrupa Birliğinde tek kullanımlık plastik üretimi ve satışı yasaklanacaktır.

Plastikten üretilmiş tek kullanımlık olan tabak, plastik, çatal ve bıçak takımı, pipet, strafor ve kutuları ile plastikten yapılmış pamuklu kulak çubukları artık üretilmeyecek. Özellikle Fast-Food sektöründe yaygın olan al-götür ürünleri bu değişiklikten etkilenecektir. 2021 yılı sonunda ise kasalarda plastik torbaların satışı yasak olacak.

Aileler için kolaylıklar

01.01.2021 tarihi itibariyle birçok resmî iş dijitalleşiyor. Aileler, doğum sonrası isim vermek, doğum belgesi talep etmek, çocuk parası ve Ebeveyn Yardımı (Elterngeld) başvurularını dijital olarak yapma imkânına kavuşuyor.

Nüfus dairesi, sağlık ve emeklilik sigortaları da karşılıklı olarak gerekli bilgileri alıp verebilecek. Ama bu ilgili kişinin onayına bağlı. 

Korona döneminde çocuk bakımı desteği

Koronavirüs sebebiyle evde çocuklara bakması gereken ve bundan dolayı çalışmayanlar, normal aylıklarının yüzde 67’si ve en fazla aylık 2016 Euro destek talep edilebilecek. Her bir çalışan ebeveyn bu yardımdan en fazla 10 hafta yararlanabilecek. Ebeveynden sadece birisi çalışıyorsa, bu yardımı en fazla 20 hafta olarak talep edebilecek. Bu yardımlar 31.3.2021 tarihi ile birlikte sona eriyor.

Çocuklu aileler için ev alma veya yapma desteği

2018 yılından den beri ailelere destek amaçlı sunulan bu destek 31 Mart 2021 tarihi ile sona erecek.

Bu tarihe kadar ev alan veya ev yaptırma müsaadesi almış olanlar 31 Aralık 2023 tarihine kadar bu haktan faydalanmak için başvuru yapabilir.

Buna rağmen, hâlen yapılan veya satın alınan evde kalındığı müddetcemüddetçe ve Almanya’da başka da gayrimenkulü olmayanlar için çocuk parası aldığı çocuk başı 10 sene boyunca senelik 12.000 Euro destek imkanı sunulmakta.

Pin It on Pinterest

Paylaş