ALMANYA
Gündem

Almanya’da “Süper Seçim Yılı” Başlıyor: Üç Eyalet Sandık Başına Gidiyor

Almanya'da Baden Württemberg ve Rheinland-Pfalz, eyalet seçimleri, Hessen eyaleti ise yerel seçimler için 14 Mart'ta sandık başına gidiyor.
11 Mart 2021

Almanya’da “süper seçim yılı” olarak adlandırılan ve birçok seçime şahitlik edecek 2021 yılının seçim maratonu 14 Mart’ta başlıyor. Buna göre bu tarihte Baden Württemberg ve Rheinland-Pfalz, eyalet seçimleri için, Hessen eyaleti ise yerel seçimler için 14 Mart’ta sandık başına gidecek. Baden Württemberg’deki Eyalet Parlamentosu seçimlerinde Yeşiller, Rheinland Pfalz’da da Sosyal Demokrat Parti (SPD) iktidarda kalabilmek için yarışacak.

Yeşillerin Seçimlerden “En Güçlü Parti” Olarak Çıkması Bekleniyor

Rheinland-Pfalz eyaletinde Yeşiller’in, pazar günü yapılacak seçimlerden ‘en güçlü parti’ olarak çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Daha önceki yıllarda yapılan seçimlerde yüzde 5 barajını aşamayan Sol Parti’ye yine şans tanınmazken, sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) de oy kaybına uğraması bekleniyor. Buna göre Baden Württemberg’de 7 milyon 700 bin, Rheinland Pfalz’da 3 milyon 70 bin seçmenden sandık başı yapan veya mektupla oy kullanan seçmenler yeni hükümetlerini belirleyecek.

Almanya’nın Hessen eyaletinde ise yerel seçimler yapılacak. Türkiye kökenli birçok aday da Belediye Meclisi’ne girmek için ter dökecek. Türkiye kökenlilerin kurduğu Yenilik ve Adalet Birliği’nin (BiG) Genel Başkanı Haluk Yıldız da 93 üyeli Frankfurt Belediye Meclisi’ne girme mücadelesi verecek.

Hessen’de İslami Cemaatlerden Seçime Katılım Çağrısı

Öte yandan İslami Cemaat temsilcileri de Hessen eyaletindeki yerel seçimlere katılım çağrısında bulundu. İslam Konseyi Hessen Başkanı İbrahim Gülsever, yaklaşan seçimler vesilesiyle, “Oy verme hakkı, tüm vatandaşların demokratik katılımı ve kendi ikamet ettikleri yerdeki kamusal yaşamı şekillendirmeleri için bir fırsattır.” ifadelerini kullandı. Diyanet İşleri Türk İslam Birliğinin (DİTİB) Hessen Eyalet Birliği de yaptığı basın açıklamasında “Allah’a ve diğer insanlara karşı sorumluluklarının bilincinde olarak, oy kullanma hakkına sahip tüm vatandaşlar, adalet ve çeşitliliğin yanı sıra kamu yararı için anayasal ve demokratik ilkeler için ayağa kalkmalı.” ifadelerini kullandı. Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi’nin (ZMD) Hessen Eyalet Derneği ise “Benim Oyum Katkı Sağlar!” kampanyası başlattı. ZMD Hessen Başkanı Said Barkan, Hessen’deki Müslümanları, eyaleti tüm insanlar için daha iyi hâle getirmek için her düzeyde yardım etmeye davet ettiklerini açıkladı.(c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş